Schemaläggningen har snart hållit på i två år

Replik Svar på "Världens bästa äldreomsorg - inte för personalen i Trollhättan" och "Äldreomsorgen orkar inte jobba med så kallade hälsoscheman".

ANNONS
|

Gång på gång så kan man läsa insändare, höra ute på olika enheter missnöje med ”schema i balans”. Schemat skapar ohälsa, sjukskrivningar, omöjliggör återhämtning, arbetstidsförkortning, ovisshet med övertalig tid, jobb varannan helg, för många arbetspass i rad, schema period om fyra veckor och personalen garanteras två veckor som de vet sin arbetstid innan, genomförandeplaner som inte kan garanteras och en slutkörd personal helt enkelt. Listan kan göras lång.

Personalen har lämnat in protestlistor till omsorgsnämnden, de har hållits demonstrationer runt om i Sverige och även i Trollhättans stad utanför kommunhuset. Diskussioner har även hållits i kommunfullmäktige.

Den 21 juni i kommunfullmäktige så kom frågan upp igen. ”För oss socialdemokrater så är det viktigt att lyssna på personalen inklusive chefer och fackliga organisationer vad de tycker om arbetsplatsen, schemaläggning med mera. Därför genomförs nu en samverkan med personalavdelningen en översyn av hela schemaläggningsprocessen. Där ingår intervjuer med anställda och med de fackliga ”.

ANNONS

Min fråga är om detta överhuvud taget är på gång? I många andra kommuner så lyssnar politikerna till sin personal. De har tagit bort de så kallade ”hälsoscheman” som gör att personalen påverkas så negativt. De kommunerna värnar den värdefulla personalen och att de ska må bra.

Så majoriteten – lyssna på personalen! Låt personalen vara delaktiga för att skapa den goda psykosociala arbetsmiljön. Personalen är värdefull och de gör ett underbart arbete glöm inte det. Mår personalen bra så ger detta en attraktiv och gynnsam organisation som i sin tur speglas över till omsorgstagaren.

Christina Johansson (L)

ledamot i kommunfullmäktige

ANNONS