Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Johan Nilsson/TT

SD är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen

Replik
Svar till: "Vilket parti har inte ett mörkt förflutet", 24 januari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

"Utan tvekan kan man påstå att SD har ett mörkt förflutet, det står var och en fritt" skriver "herr"? Svensson. Och så räknas det upp allehanda synder övriga partier, inte minst sossarna gjort sig skyldiga till. Bland annat motionen 1921 angående rasbiologiska institutet som undertecknades av fem olika partier.

Detta är alltså historia. Men om vi nu ska diskutera lite mer nutid, så är SD i mångt och mycket ett rasistiskt parti med rötter i nazismen.

SD grundades 1988 av den frivillige SS-soldaten och förintelseförnekaren Gustav Ekström. För bara 25 år sedan heilade anhängare under en SD-demonstration, samma år som Åkesson blev medlem. 1996 håller SD-politikern Tina Hallgen Bengtsson (vice ordförande 1993-95) ett tal i nazistuniform.

1998 poserar Björn Söder tillsammans med nazistveteranen Franz Schönhuber, under ett SD-möte. Denne man var frivillig inom nazisternas elitstyrka. 2013 valdes Jan Bengtsson in i styrelsen för SD i Höör. Han var tidigare aktiv i Nationalsocalistisk front där han hyllade Hitler. 2012 poserar Monica Evertsson med en nazistisk armbindel och så vidare.

Listan kan göras lång. Nu senast har personer i den så kallade SD-svansen uttalat sig på olika forum och ifrågasatt en gammal dams trovärdighet. Hon har i åratal åkt runt och berättat om de hemskheter hon överlevde i nazisternas koncentrationsläger.

Tack och lov att 75 procent av Sveriges befolkning är kloka nog att inte sympatisera med detta parti.

S