Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

SD bidrar till ökad smittspridning

Kommunstyrelsen har sina sammanträden i samma sessionssal som utbildningsnämnden.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Kommunstyrelsen har halverat antalet ledamöter så att det nu är som mest 16 ledamöter inklusive ersättare. Med två till tre föredragande tjänstemän blir det totalt 18-19 personer.

I utbildningsnämnden finns idag 15 ordinarie + sju ersättare plus vanligtvis två till tre fackliga ombud + ekonomichef + skolledare och förvaltningschef + tre till fem verksamhetschefer. Totalt cirka 10 extra personer. Det innebär att på utbildningsnämndens möten brukar det vara cirka 30-32 personer.

Om utbildningsnämnden skulle halvera antalet ledamöter så skulle det bli nio ordinarie + fyra ersättare, totalt 13 politiker. Därutöver tillkommer samma antal fackliga ombud och föredragande tjänstemän som tidigare, cirka 10 stycken. Det innebär att även efter en halvering av utbildningsnämnden så blir antalet personer 23 stycken, det vill säga fyra till fem personer mer än efter kommunstyrelsens halvering. Det sunda förnuftet talar för att en halvering av antalet ledamöter i utbildningsnämndens är minst lika angeläget, om inte angelägnare.

I ett läge då smittspridningen accelererar i Västra Götalands-regionen är det futtigt av SD att hänvisa till demokrati inom sin egen partigrupp. Jag vill återigen påstå att det verkliga skälet till SD:s ovilja att halvera antalet ledamöter i utbildningsnämndens har ingenting med demokrati att göra, utan har endast att göra med att Lasse Henriksen då inte skulle kunna delta i utbildningsnämndens möten eftersom han är ersättare. Genom detta tilltag bidrar han och hans vänner till ökad risk för smittspridning.

Fahimeh Nordborg (V)

förste vice ordförande i utbildningsnämnden, ordförande för Förskoleutskottet, ledamot i kommunfullmäktige i Trollhättan