Selektiv information göder klimatångest

I riksdagens partiledardebatt den 15 januari sa Isabella Lövin (MP) att i december var det tre–sex grader varmare än normalt i Sverige. Det tog hon som indirekt ångestskapande exempel på det ”rådande nödläget för klimatet”. Att det för 90 år sedan, i december 1929, var upp till tio grader varmare än normalt i Sverige nämndes inte.

ANNONS
|

Det är illa nog att dome­dagsprofetiorna från klimatmötet COP25 i december i Madrid ökar folks klimatångest men lika illa är det att allmänheten blir psykiskt stressad över den allomskrivna “klimatkrisen” när personer inom politiken, media och vissa väderinstitut endast rapporterar sådana fakta som stämmer överens med den egna som regel politiskt korrekta åsikten.

Den 5 juli, under Almedalsveckan, medgav finansminister Magdalena Andersson i en radiointervju i P4-extra att hon hade lite klimatångest; “har man varit med om förra sommaren undrar man vad som håller på att hända”, förklarade hon.

Den extremt varma sommaren 2018 kommenterade meteorologen Per Stenborg i TV-programmet Sverige Idags årskrönika 31 december 2018 med att det under 40 dagar (juni–augusti) varit minst 30 grader någonstans i Sverige, vilket tydligen var rekord. Men han nämnde inte att sommaren (juni–augusti) 2017 var det ingen plats i landet som hade över +28 och det lär inte ha hänt sedan 1922.

ANNONS

Sommaren 2018 började med att maj var extremt varm, vilket utnyttjades på sina håll till att skapa klimathotsstämningar. I Vänersborg, liksom på många andra platser, var maj 2018 hela fem grader varmare än normalt. Tidigare rekordvarm maj inträffade 1889 på många orter i landet. Då överskreds i Vänersborg den tidens normalvärde med 4,8 grader. Dylika fakta, som möjligen kunnat skapa lite balans i klimatkrishysterin grävdes aldrig fram.

Sommaren 2019 var inte lika varm som den 2018 men SMHI lyckades ändå höja klimatoron hos många när man sa att aldrig förr har en så hög temperatur noterats norr om polcirkeln, Markusvinsa i Norrbotten (två mil norr om polcirkeln) hade 34,8 grader 26 juli. Observationsstarten för Markusvinsa var 2002 och därför hade man inga värden därifrån när Harads (nedlagd väderstation) också i Norrbotten (fem mil söder om polcirkeln) slog tidernas Norrlandsrekord med 36,9 grader 17 juli 1945. Då var det säkert ännu varmare i Markusvinsa än det var 2019, men det nämns inte.

Inte heller nämndes att det var snudd på lika varmt i Gällivare (sex mil norr om polcirkeln) sommaren 1927 då 34,5 grader uppmättes.

Exemplen ovan ger fog för frågan; Finns det en outtalad agenda att ge folk ångest över klimatet?

ANNONS

Ingemar Vänerlöv

certifierad klimatobservatör

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS