Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Ser till att Fyrbodals invånare får bästa covidvården

Vaccinationen mot covid-19 i Sverige befinner sig fortfarande i fas 1, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det gäller även NU-sjukvården, och för sjukhusets del innebär fas 1 just nu att medarbetare inom covid-vården, som ambulans, akutmottagning, epidemiavdelningar och IVA vaccineras, med två doser vardera. Ingen i SSL, särskild sjukvårdsledning, är ännu vaccinerad. Det gäller självklart även sjukhusdirektör Björn Järbur. Det sistnämnda är viktigt att påpeka då Thomas Ericson, likt många andra, bygger sitt resonemang på att sjukhusledningen trängt sig före och redan är vaccinerad.

Varje jämförelse med prioriteringen på andra sjukhus är ganska ointressant om syftet inte är att så split. Varje ledning har att säkerställa att alla funktioner kan verka på bästa sätt för att vi ska klara pandemin. Vi vill fortsatt se en närvarande ledning som i varje stund kan stötta och fatta riktiga beslut på så direkta underlag som möjligt. Vi har all respekt för de sjukhus som beslutat om en annan prioritering.

Beslutet av NU-sjukvårdens SSL att den också är en del av covid-vården, fast lägre prioriterad än exempelvis IVA och akutmottagning, kan inte på någon punkt liknas vid de exempel som finns där man smygvägen försökt att gå före i kön eller för den del erbjudit anhöriga vaccin.

Vad denna debatt i grunden handlar om är huruvida en annan prioritering av ett mycket litet antal doser vaccin skulle kullkasta hela arbetet eller faktiskt bidraga till en fortsatt säker vård.

För vår del är denna debatt härmed avslutad och vi fortsätter göra vad vi kan för att Fyrbodals invånare ska ha den bästa covidvården.

Peter Heie,

ordförande Nu sjukvårdens styrelse

Carina Åström,

vice ordförande Nu sjukvårdens styrelse