Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Geir Olsen
Bild: Geir Olsen

Servicecentrum behövs i alla landets kommuner

I våras meddelade regeringen att 28 nya statliga servicecentra (SSC) ska inrättas i hela landet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I Västra Götaland handlar det om Lysekil och Stenungsund.

Ett servicecentrum är ett slags medborgarkontor vid vilket invånarna kan få information om, träffa och diskutera sina pensioner, skatter med mera det vill säga områden av livet som styrs av statliga beslut och riktlinjer. Detta behövs i alla kommuner.

Samma sak gäller för Arbetsförmedlingen (AF). Den håller på att stöpas om på ett sätt som bara minskar tilltron till den. Bakom oss har vi en utveckling som medfört en utarmning av samhällsservicen. Tilliten till välfärdssamhälle sviktar i många mindre och landsbygdskommuner.

Det handlar också om respekten för den enskilde människan. Människor har blivit kunder istället för medborgare. Det är en följd av den nyorientering som har ägt rum inom välfärden.

Med all respekt för digitala lösningar, kostnadseffektivitet, fler privata aktörer med mera kan detta inte ersätta betydelsen av en tydlig statlig närvaro i kommunerna. Invånarna i alla kommuner har rätt till statlig samhällsservice direkt – inte bara via datorer och mobiler.

Regeringen har bejakat 28 nya servicecentra i hela landet. Den måste vara beredd att ta nya initiativ – kommunerna måste också agera. Det måste även Västra Götalandsregionen göra. Därför kommer jag att väcka frågan om hur regionen ska agera för att fler servicecentra ska se dagsljuset i vår del av landet.

Förhållandena i kommunerna avgör inriktning och omfattning av dessa servicecentra. Samtidigt måste Arbetsförmedlingens närvaro säkras – inte minst i kommuner med hög arbetslöshet. Ska hela landet leva räcker det inte med bara ökad polisiär närvaro och Systembolag i varje kommun.

Michael Melby

gruppledare Socialdemokraterna Mellerud