Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christian Flodin
Bild: Christian Flodin

”Själv är jag både moderat och feminist”

Jo. Den kombon fungerar utmärkt. Jag känner dessutom fler som jag, både män och kvinnor som kallar sig feminist, menar debattören Jennie Bergius Eriksson.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik på ”Är sittande partier villiga att stå upp för kvinnorna?”.

Jag känner inte igen mig alls kring ditt resonemang med menskonst och förlöjligande kring genus och pojkar och flickors blå eller rosa klädval. Själv är jag både moderat och feminist. Jo. Den kombon fungerar utmärkt. Jag känner dessutom fler som jag, både män och kvinnor som kallar sig feminist - och dessutom hyllar individer som i tv-intervju spontant nämner mensen som oanmält dyker upp inför ett skidlopp.

Min övertygelse är att vi sittande politiker är mer redo än någonsin att realisera jämställdhetsfrågan i praktiken. Först nu, efter att s släppt 100 år vid makten har Trollhättan med ett blågrönt styre fått sin första kvinnliga ordförande i fullmäktigesalen. Helt baserat på kompetens, en helt naturlig väg att gå. Själv representerar jag också första kvinnan på ordförandeposten inom samhällsbyggnad. Aldrig tidigare har vi haft så många kvinnliga ledamöter och politiker i ledande befattning i Trollhättan.

Borgerligheten i opposition har också tydligt tagit jämställdhetsutmaningen på allvar när vi påvisade orättvisan i sättet som vi exempelvis fördelar sponsring till dam vs herrfotboll, när Skoftebyn damer gjorde entré i en högre serie. S valde sida när en muslimsk man vägrade att ta en kvinna i hand. (Samma man som för övrigt idag 2023 också återfinns i fullmäktigesalen representerande s). Vi valde också sida, men den anställda kvinnans.

Vi arbetar aktivt med att realisera tankar om jämställdhet när vi exempelvis väljer lekplats-teman och vi antar nu utmaningen att ta oss an allvarliga arbetsmiljöutmaningar som fått finnas alldeles för länge inom traditionellt kvinnliga områden såsom omsorg och förskolemiljö. Sjuktal där tio procent idag är genomsnittet inom omsorgen är långt ifrån okej. Förskolemiljön där barngruppernas storlek och ljudmiljö är långt mycket värre än vad de allra flesta män och invånare skulle stå ut med - är också långt ifrån okej. Bara inom stadens verksamheter finns det alltså mycket värdefullt arbete att ta sig an för att lyfta kvinnans rätt och villkor.

Utöver detta arbete behöver vi fortsätta att bidra till ökad medvetenhet och kunskap om löneskillnader, kvinnor och mäns lika villkor på arbetsmarknaden, i hemmet, i ägandet, i bolagsrepresentation, i relation och sexualitet, i representation som norm, eller som forskningsgrupp för exempelvis medicin eller folkhälsa. Det finns mycket att göra. Inom ett stort antal områden.

Jaga oss gärna i frågan, kom gärna med kloka inspel. Tyck till! I det blågröna styret vill vi göra det vi kan för att tillsammans med er i opposition våga utmana och bryta ny mark. Den här skutan behöver vi styra tillsammans. Välkommen ombord!

Jennie Bergius Eriksson

Ordförande Moderaterna Trollhättan