Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sjukast får hjälp först

I vilken ordning NU-sjukvårdens ambulanser når fram styrs inte av avståndet mellan våra sjukhus och den plats som patienten befinner sig på. Prioriteringen bygger på att den som bedöms vara mest svårt sjuk får hjälp först, och det innebär att andra kan få vänta längre.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Replik

Svar till Lars Olsson (TTELA 25 september)

I vilken ordning NU-sjukvårdens ambulanser når fram styrs inte av avståndet mellan våra sjukhus och den plats som patienten befinner sig på. Prioriteringen bygger på att den som bedöms vara mest svårt sjuk får hjälp först, och det innebär att andra kan få vänta längre. Prioriteringen och dirigeringen sker hos SOS Alarm och deras operatörer, som besvarar samtalen när någon ringer 112.

Att patienterna vid de olika tillfällen som du har upplevt fått vänta på ambulans beror sannolikt på att vi har varit på andra uppdrag som bedömts som ännu mer akuta. Det kan exempelvis handla om hjärtinfarkt, stroke eller andra livshotande tillstånd.

Det är självklart beklagligt att människor med akuta behov får vänta, som du beskriver, men det är alltid det bedömda medicinska behovet som styr vem vi ska hjälpa först.

Att i tidningen diskutera och spekulera i på vilka grunder varje enskilt beslut fattats i de beskrivna fallen finner jag som olämpligt. Att någon inte får följa med ambulansen är nödvändigtvis inte ett fel som du upplever det.

Sjuksköterskan i ambulansen har rätt att göra bedömningen att vårdnivå motsvarande akutmottagning och transport med ambulans inte är den mest lämpliga för patientens behov, ur ett medicinskt perspektiv.

Till slut: Jag är en stolt chef över en verksamhet som hanterar cirka 55 000 uppdrag per år med många nöjda patienter och anhöriga. Att just du har råkat drabbas av flera händelser som du upplever som negativa kan jag bara beklaga, och jag hoppas att du istället får en positiv upplevelse om du eller någon i din närhet eventuellt kommer att behöva hjälp från oss inom ambulansverksamheten någon gång i framtiden.

Om du, eller någon annan, har frågor eller synpunkter på NU-ambulansens verksamhet är ni välkomna att höra av er. Ring NU-sjukvårdens växel, 010-435 00 00, och fråga efter ambulansens patientvägledare.

Björn Kalin, verksamhetschef NU-ambulansen