Skôfta dam gläds åt steget mot ökad jämlikhet

Äntligen har det kommit riktlinjer för det omdiskuterade elitstödet. Efter flera år av subjektiva bedömningar så har föreningarna äntligen fått riktlinjer att gå efter, tack för det Trollhättans stad.

ANNONS
|

Glädjande är det fokus på jämställdhet och det upplever jag som mycket glädjande, inte enbart för att jag är en del av Skoftebyns IF damverksamhet utan för alla tjejer som länge velat haft rättvisa förhållanden för att bedriva sin idrott.

Jag är glad för min lilla treåriga dotter som nu kommer se att även hon kan få ökade möjligheter att bedriva idrott. Enligt Dan Jonasson, ekonomichef vid Trollhättans stad, ska det finnas tre kriterier och jag tycker Trollhättans stad nu har tagit ett gott steg för ökad jämställdhet med dessa tre. Killarna har fortfarande i mångt och mycket de bästa förutsättningarna, det kan nog ingen säga emot. De mesta sponsorpengarna finns där, oftast de bäst utbildade tränarna, de bästa stödet internt från sin egna förening och tyvärr ofta de bästa träningsförutsättningarna. Jag har varit med så länge, så jag vet att det tyvärr är så, men detta är kanske ett steg på väg, för rättvisa förhållanden.

ANNONS

Jag är som sagt med och jobbar för Skoftebyns IF dam och vi har ambitiösa mål och tjejerna tränar fem gånger i veckan under försäsong för att nå sina mål. De vill mycket och lägger mycket av sin tid för att nå sina drömmar och där behöver de vårt stöd. SIF dam har successivt arbetat för att förbättra sina mål under Patrik Thulin och hans ledarteam. Sakta men säkert har vi förbättrat oss, först serieseger i division 2 2017, sedan nionde plats i division 1 2018 och 2019 en sjunde plats och vi är inte nöjda där. Målet 2020 är högre.

Ett seriöst och ambitiöst arbete pågår hela tiden för att nå elitfotbollen.

Det är dock så att enbart vilja och ambition oftast inte räcker, det behövs även pengar och organisation. Det är flera faktor som behövs för att nå eliten och Skôfta dam är på väg, tro inte annat, men vi jobbar stegvis. Bara att spela en match i elitettan för damlag kan kosta runt 100000 kronor om man ska ta truppen hela vägen till Norrland.

Jag kan tycka, att trots små hjälpmedel ekonomiskt sett, så har vi hela tiden jobbat i skuggan av den "stora” herrfotbollen, men nu är det väl ändå tjejernas tur att komma ur ”skuggan” och få chansen? Tack för att ni tar ett första steg Trollhättans stad.

ANNONS

Skôfta dam har hittills inför 2020:

• Jobbat aktivt för att bibehålla sin etablerade division 1-trupp.

• Vunnit division 4 2019 och ska spela division 3 med sina yngre tjejer 2020 i syfte att få dem att känna på nyttig seniorfotboll.

• Knutit till sig två nyförvärv hittills, varav en landslagsmeriterad.

• Tagit beslut om strategier för att förstärka matcharrangemangen gällande Skôfta dam i division 1 och division 3.

• Lyckats bibehålla vår huvudtränare Patrik Thulin, trots erbjudande från herrsidan. Vi gillar kontinuitet.

• Lyft upp flera av våra unga talanger från den egna verksamheten med säte i Trollhättan till A-truppen.

Vi fortsätter att kontinuerligt jobba aktivt för att förbättra oss, vi ger oss aldrig. Välkomna till Nysätra och följ damfotbollen 2020!

Martin Bertilsson

Skoftebyns IF dam, arrangemangsansvarig för dam

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS