Tyvärr alla barn, ni tillhör inte de köpstarka som kan betala för en naturupplevelse.  Ni som vill lägga ner Hunnebergs Naturskola, kan inte räkna med våra röster i alla fall menar debattörerna.
Tyvärr alla barn, ni tillhör inte de köpstarka som kan betala för en naturupplevelse. Ni som vill lägga ner Hunnebergs Naturskola, kan inte räkna med våra röster i alla fall menar debattörerna. Bild: Kent Eng

Ska naturskolan offras för kommersiella intressen?

Tyvärr alla barn, ni tillhör inte de köpstarka som kan betala för en naturupplevelse. Ni som vill lägga ner Hunnebergs Naturskola, kan inte räkna med våra röster i alla fall menar debattörerna.

ANNONS
|

Marknaden ska bestämma framtiden för Halle- och Hunneberg. Detta läste vi i fredagens TTELA. Och marknaden (vem det nu är?) bryr sig tydligen inte om att tusentals skolbarn och deras lärare förlorar möjligheten att besöka Hunnebergs Naturskola.

Sedan 1989 har naturskolan haft sin bas på Bergagården på Hunneberg med uppdrag att ta emot elever och lärare från Vänersborg, Trollhättan och Grästorp för lektioner i naturen, om naturen. Det står i läroplanen att fältstudier ska vara en del av skolundervisningen i biologi. Men långt ifrån alla skolor ligger i ett naturområde där det är möjligt att bedriva utomhuslektioner. Vår erfarenhet är också att långt ifrån alla lärare känner sig bekväma med detta. Därför är naturskolan en viktig komponent i undervisningen.

ANNONS

Naturskolan strävar efter att ge eleverna en positiv naturupplevelse som främjar inlärning och kompletterar böckerna. Det är självklart så att om ett barn har haft positiva upplevelser av en plats så vill de återvända dit med sina egna barn när de blir vuxna. Vi har sett många exempel på detta. Vi har även träffat på föräldrar som kommit till Bergagården för att titta på saker som barnen sett och upplevt vid sina besök på naturskolan, och förstås lärare som åker dit med sina egna barn och barnbarn på fritiden. Det är också en plats dit man gärna åker när man får besök från ett annat land eller en annan del av Sverige.

Nu läser vi i tidningen att utredningen föreslår att Naturskolans och Kungajaktmuseets budgetar tas till ett nytt besökscentrum som ska inrymmas i museets nuvarande lokaler. Museet med sin kunniga personal fungerar som besökscentrum idag. Eller vad är det som fattas? Självklart ska ett museum förnya sin utställning, och det har gjorts vid flera tillfällen, och säkert behöver det göras igen i framtiden.

Men att riva ut allt för att satsa på mer kommersiella inslag kommer inte att gynna dem som kommit för att få veta mer om naturen på bergen, dess unika geologi eller den spännande kulturhistorien med kungliga inslag. Både Kungajaktsmuseét och Naturskolan gör idag en stor folkbildande insats – vad händer med den vid en nedläggning?

ANNONS

Regeringen gav, så sent som i juni, Naturvårdsverket i uppdrag att förbereda fyra nya nationalparker i Sverige, där delar av Halle- och Hunneberg är en av dem. Det kommer förstås att påverka utvecklingsarbetet för naturturismen och statliga pengar kommer att satsas på att främja hållbar naturturism.

Lederna på bergen ska rustas upp. Jättebra! Det har vi och övrig personal jobbat med i alla år som Stiftelsen Bergagården har funnits och Kungajaktmuseets personal har också bidragit i det arbetet. En hel del ideellt arbete görs även av Orienteringsklubben Skogsvargarna som även de har sin bas på Bergagården.

Det nämns toaletter, ställplatser och övernattningsmöjligheter. Även detta har diskuterats i minst tio års tid, men pengar har saknats. Alltså ser det ut som att förslaget är att göra ungefär samma saker som idag för turismen, samt förverkliga de planer och idéer som funnits länge genom att ta Naturskolans budget i anspråk. Så tyvärr alla barn, ni tillhör inte de köpstarka som kan betala för en naturupplevelse och därför får er verksamhet offras för kommersiella intressen.

Det skulle vara mycket intressant att höra vad de olika partierna tycker om ett sådant förslag. Ni som vill lägga ner Hunnebergs Naturskola, kan inte räkna med våra röster i alla fall!

ANNONS

Annette Fredman,

naturpedagog, anställd av Stiftelsen Bergagården 1994-2001 och 2003-2014, medverkade till att Bergagården fick en restaurang och ett Kungajaktmuseum.

Birgitta Gelang,

naturpedagog, anställd av Stiftelsen Bergagården 1989-1994 med uppdrag att starta och driva naturskolan på Hunneberg samt Hunnebergs naturum (innan museet byggdes)

ANNONS