Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Ska våra yngsta och äldsta stå för notan?

Trollhättans ekonomi är kraftigt ansträngd efter flera år av en mentalitet där Socialdemokraterna har velat visa sig beslutskraftiga genom att investera och ”satsa” på allt. Ingen skulle kunna komma och säga att man minsann inte gör något efter 100 år av styre.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Dock har den röda tråden saknats precis som analysen av vad dessa satsningar och investeringar lett till. Än mindre om de har fått önskad effekt. Att i detta läge komma med besparingsåtgärder som innebär nedläggning av äldreboenden och kraftigt ökad storlek på barngrupperna i förskolan är fel väg att gå. Konsekvenserna av detta kommer att bli mycket tydliga framöver. Det finns otroligt många andra poster att spara på för att få ekonomin i balans, men dessa vill Socialdemokraterna inte röra.

Vi moderater har länge tryckt på att skola, utbildning och resultat skall vara prioriterat före arbetsmarknadsåtgärder, bidrag och insatser som andra aktörer ansvarar för. Detta för att inte fylla på den stora grupp med unga som idag står långt ifrån arbetsmarknaden när många unga idag inte når målet med godkända betyg. Här säger Socialdemokraterna nej.

Vi har varit tydliga med att det kommunala bostadsbolaget Eidar inte behöver öka sin andel av ägandet i staden, utan snarare sälja delar för att kunna vidareutveckla Trollhättans bostadsbyggande. För oss spelar det ingen roll vem som äger bostaden, utan att det finns bostäder att tillgå och att bostadsbristen byggs bort. Här säger Socialdemokraterna nej.

Vi moderater ser gärna att Trollhättans kommun får konkurrens inom äldreomsorgen, dels för att klara ekonomin, att vi behöver fler äldreboenden, men också för att öka valfriheten och inte omyndigförklara människor på grund av ålder och ideologi. Här säger Socialdemokraterna nej.

Vi anser att partistöden kan sänkas och att kommunen inte ska bekosta arbetarrörelsens olika verksamheter, så som lokaler, underhåll och uppdragsavtal. Kommunen måste istället se till att fylla Villa Stranna, som nu återigen blir tomt, med föreningar och aktiviteter, för att på så sätt göra sig av med andra fastigheter som drar stora kostnader och hindrar nya investeringar. Vi anser heller inte att kommunen ska ge pengar till integrationsprojekt med otydliga mål ledda av egna partiaktiva.

Detta är bara ett axplock av åtgärder som vi anser behöver göras när det gäller att prioritera rätt när den ekonomiska politiken i Trollhättan gått fel. Listan kan lätt göras mycket lång, men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet orkar, vill eller vågar ej stöta sig med sina ”egna”. Då är det lättare att låta våra yngsta och äldre stå för notan när det ska sparas.

Peter Eriksson (M)