Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regnbågen. Vi har under åren fått följa många gäster och deras närstående under deras sista tid tillsammans. Vi har funnits nära och tröstat, stöttat, lindrat, lyssnat, kramats, kokat kaffe och brett smörgåsar, skriver insändarskribenterna Bild: Andreas Olsson
Regnbågen. Vi har under åren fått följa många gäster och deras närstående under deras sista tid tillsammans. Vi har funnits nära och tröstat, stöttat, lindrat, lyssnat, kramats, kokat kaffe och brett smörgåsar, skriver insändarskribenterna Bild: Andreas Olsson

Ska vi låta Regnbågen gå i graven?

Hösten 2009 startade Vänersborgs Kommun i samarbete med Trollhättans Stad upp en verksamhet för vård i livets slutskede. Avdelningen består av sex vårdplatser och för att få en plats krävs att man uppfyller vissa kriterier, bland annat att söka via Biståndsenheten.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Personalen fick genomgå tester och intervjuer och i samråd med en beteendevetare ”handplockades” sedan personalen ut.

Resultatet blev en väl sammansatt grupp med en gemensam nämnare, att vi alla ville jobba med människor i livets slutskede, och att få göra den sista tiden så bra som möjligt både för våra gäster och deras närstående.

2013 instiftade Vänersborgs kommun ett pris för Utmärkt Service – Regnbågen vann det priset och motiveringen löd: ”Kompetenta och stolta medarbetare som genom reflektion, lärande och tillvaratagande av varandras kompetenser ständigt utvecklas. Ingenting är omöjligt och allt är tillåtet utifrån gästens önskningar. Detta leder till att verksamheten levererar service utöver det förväntade.

Värdegrunden sitter inte bara på väggarna utan också i väggarna och viktigast av allt i hjärtat på medarbetarna! Deras arbetssätt för att uppnå utmärkt service har ett högt spridningsvärde för alla verksamheter både i och utanför kommunen.

Deras motto ”vi får bara en chans” ger känslan av hopp om livet och om döden.

Hösten 2018 kunde vi, personalen på Regnbågen läsa i tidningen att Socialnämnden i Vänersborg hade lagt fram ett antal besparingsförslag. Bland annat att avveckla den palliativa vården, Regnbågen.

Vi har under åren fått följa många gäster och deras närstående under deras sista tid tillsammans. Vi har funnits nära och tröstat, stöttat, lindrat, lyssnat, kramats, kokat kaffe och brett smörgåsar. Och efter bästa förmåga har vi hjälpt till att bära deras smärta, sorg och ångest.. Under tiden har vi sett både stora och små barn mista sin mamma eller pappa, föräldrar mista sina barn och sett par skiljas åt efter kanske både 60 och 70 år tillsammans.

Vi har skaffat oss en unik portfölj med mycket kunskap och erfarenheter. Vi har ett fantastiskt arbetssätt där vi ser till ”hela människan”, både kropp och själ, vi har förmånen att få jobba nära och lära känna såväl gäster som närstående. Personalen på Regnbågen har fått mycket positiv feedback genom åren för vårt engagemang och viljan att göra gott. Vi känner oss väldigt stolta över vårt arbete och ser också att det gör skillnad för de vi möter.

Vi kan också se att vår kunskapsbank kan användas till så mycket mer. Vi har många tankar och idéer, för hur vi skulle kunna vara till nytta för så många fler invånare. Många patienter/gäster, behöver den trygghet och närhet till personal dygnet runt som kan erbjudas på Regnbågen. Det finns också de som vill sluta sina dagar hemma, förhoppningsvis skulle vi även kunna finnas med som stöd där om det önskades.

Många kommuner har lagt ner liknande verksamheter, med dåligt utfall. Var ska våra gäster ta vägen? När man är färdigbehandlad på sjukhuset ska man tillbaka till sin hemkommun. Var har vår kommun tänkt att placera ut patienterna, med behov av palliativ vård? Med tanke på Vänersborgs vision: Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet.

Varför inte tänka tvärt om i Vänersborgs Kommun? Och stå upp för de kommuninvånare som utkämpar ”sin sista strid”. Varför inte känna stolthet över det vi här i Vänersborgs kommun har skapat? Regnbågen är en unik verksamhet, där vi på bästa sätt tar hand om de personer, som inte kommer att vara kommuninvånare så länge till. Vi får bara en chans att göra rätt!

Agneta Lundgren, Irene Castillo, Lena Wassén, Maritha Larsson

Maria Johansson, Eva Norling, Rosalia Barreto, Ewa Korén

Katarina Johansson och Terese Jonasson

Personal på Regnbågen