Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den här typen av mått bör du som politiker ha koll på, uttrycker insändaren. Bild: Pexels
Den här typen av mått bör du som politiker ha koll på, uttrycker insändaren. Bild: Pexels

Skillnad på arbetslösa och arbetslösa

Den här typen av mått bör du som politiker ha koll på, uttrycker insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Svar på: ”Hellre röda rosor än blå dunster”.

Elliot, om du ska ge dig in i debatten kring arbetsmarknadspolitik behöver du vara bättre påläst.

Antalet arbetslösa enligt SCB och antalet arbetslösa enligt Arbetsförmedlingen är två helt olika mått som egentligen har mycket lite med varandra att göra. SCB mäter via AKU (Arbetskraftsundersökningarna) antalet arbetslösa i arbetskraften varje månad och det är detta mått som är det officiella arbetslöshetstalet. Arbetsförmedlingen redovisar antalet arbetslösa som är inskrivna och söker jobb via dem. Eftersom arbetslösa kan söka jobb utan hjälp av Arbetsförmedlingen täcker denna siffra enbart delar av den totala arbetslösheten.

Men oavsett vilken källa du väljer att använda dig av för att ta reda på hur många som inte arbetar, så tycker jag att det som borde ligga i ditt intresse som politiker är hur många människor som faktiskt arbetar eftersom det är dom som genererar in pengarna till kommunens alla kostnader.

Inom ramen för Agenda 2030 finns ett mål som heter ”Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt” (Mål 8). Trollhättans stad har under de senaste åren arbetat intensivt med de olika målen i Agenda 2030, och därför förvånar det mig att du inte har koll på just dessa mått.

Där framgår nämligen att i Trollhättan har 75,6 procent av invånarna löneinkomst av anställning eller inkomst av aktiv näringsverksamhet. Det innebär att 24,4 procent saknar inkomst från lön. Cirka 25 procent av Trollhätteborna har alltså sin försörjning på annat sätt än från lönearbete. Det är i sammanhanget helt ointressant om inkomsten är från försörjningsstöd, sjukpenning eller kriminell aktivitet. Fakta är att 25 procent av Trollhätteborna mellan 20–64 år saknar löneinkomst!

Den här typen av mått bör du som politiker ha koll på, det har nämligen en direkt påverkan på förutsättningarna för den ekonomiska tillväxten i staden.

Trixet när det gäller arbetsmarknadspolitik och tillväxt är att fokusera på att fler ska arbeta. Fler Trollhättebor måste gå upp på morgonen och gå till jobbet. Arbetsmarknadspolitiken måste således utformas så att den främjar fler i arbete, inte fler i arbetslöshet. Det ska var lättare för företag att anställa och det ska vara svårare för arbetslösa att välja bort anställning.

Cecilia Gustafsson (M)

Riksdagskandidat #3