Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Skogen hjälper mänskligheten

Sveriges 23 miljoner hektar (ha) skog växer med 120 miljoner skogskubikmeter /år och binder 140 miljoner ton

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

koldioxid (CO2) /år eller i genomsnitt mer än 6 ton /ha och år. Sveriges skogar binder således mer än dubbelt hela Sveriges utsläpp av växthusgaser och CO2. Redan då jag gick i småskolan på 1950-talet fick vi lära oss om fotosyntesen och den gäller än, vad jag vet. När (växten) skogen växer binds kol i träden genom att CO2 absorberas samtidigt som syre bildas som gör mänskligt liv möjligt. En kolsänka uppstår då skogen växer mer än då träd står och dör eller genom avverkningen. I Sverige finns det idag 3 800 miljoner ton CO2 lagrad i våra växande skogar.

Det motsvarar utsläppen från 530 resor tur och retur till Thailand per svensk. En växande skog är räddningen för Sverige och världen, för allt det vi kan framställa från fossilt biomaterial (olja) kan vi idag framställa av växande levande skog. Att denna omställning till biodrivmedel inte tidigare har skett, beror på alla våra fega politiker som älskar skatten och momsen på oljan som ska finansiera alla underskott, allt annat än det en gång var tänkt till, som vägar och vägunderhåll. Att som MP vill avsätta 20 procent av den svenska skogen till naturreservat/biotopskydd etcetera, där "naturmuppar" hävdar att den ska ”skötas genom fri utveckling” vilket betyder på ren svenska ”skit i skötsel och låt skogen stå och dö”. Detta är en katastrof för Sverige för då blir skogens CO2-upptag näst intill neutral (avger lika mycket CO2 som den växer).

Polletten har nu äntligen börjat trillat ned hos klimat- och miljöminister Isabella Lövin som börjat fatta att en god skogsskötsel är nyckeln till fossilt oberoende. Det bästa för Sverige och världens skogar är intensiv skötsel som betyder att snarast avverka gammal skog som står och dör, plantera, röj och gallra då växer skogen maximalt och binder CO2 och på så sätt kan Sverige bli helt oljeoberoende. Det är CO2-ursprung som styr påverkan på klimatet. Biogen CO2 frigörs när träd och växter dör och förmultnar eller skog/virke brinner. Den typen av CO2 ingår i atmosfärens naturliga kretslopp.

Fossilt CO2 däremot frigörs när olja/torv förbränns och det är givetvis denna CO2 som har negativ inverkan på vårt klimat.

Sköt om skogen den hjälper mänskligheten på planeten