Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TTELA
Bild: TTELA

Skolorna i Vänersborg bör stängas!

Under dessa svåra tider är det oerhört viktigt att skydda oss, men är detta något som Sofia Bråberg och Smittskydd Västra Götaland tar hänsyn till?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Covid-19 är ingen lek, dagens samhälle är under stort hot av detta virus. Trots allt detta, beslutar Bråberg att distansundervisningen ska upphöra i 7-9 grundskolor. Anledningen till att detta beslut tas är för att smittspridningen har minskat. Men, har de inte tänkt på att denna minskade kurva kan bero på att grundskoleleverna stannat hemma?

Den 11 mars 2021, fick grundskolelevernas vårdnadshavare information om att närundervisningen skulle fortsätta som vanligt. Men är detta verkligen klokt? Bråbergs argument till att närundervisningen skulle fortsätta var för att smittspridningen hade minskat. Men, smittspridningen kommer förstås att öka när eleverna möter varandra i korridorer, sitter i samma klassrum, samma matsal med mera.

Innan det beslutades att eleverna skulle ha närundervisning har det varit att elever kommer in i skolorna klassvis. Men, om skolorna ska öppnas som vanligt betyder det att alla klasser kommer att mötas vid samma tid.

Vi tar Silvertärnan som ett exempel. Silvertärnan har ungefär 15 klasser, detta betyder att antalet elever som möter varandra ökar rejält. Alla 15 klasser kommer att vistas i samma skola, med samma lokaler och träffas.

Om en enda elev får covid-19, som man ibland inte märker eftersom man inte får något symptom och den eleven går till skolan med viruset, så smittas troligen eleverna i elevens omgivning. Detta riskerar inte bara att elever blir sjuka, utan också personalen på skolan. Det finns redan brist på lärare, så att de utsätts för detta är inte begripligt. Vi återgår till eleverna, eleverna på högstadieskolorna är runt 13–16 års åldern. Den åldersgruppen som har mest ökad smittspridning är runt 10–18-årsåldern, alltså är högstadieeleverna i mitten av denna åldersgrupp.

Därför bör skolorna stängas! Minska smittspridningen! Hur tänker du Sofia Bråberg?

Två oroliga högstadieelever

Svar direkt:

Jag förstår att ni likt många andra känner en oro för coronasituationen i samhället och i ert fall särskilt inom skolan. Mitt största fokus är att vi alltid ska erbjuda barn och elever en så bra undervisning som möjligt. Grundskolan ska normalt bedrivas genom närundervisning då detta är den erkänt bästa undervisningsformen. För många elever är skolan också en viktig trygg punkt och det kommer signaler om hur elevers psykiska mående försämrats under distansundervisningen. Skolans huvudman kan under vissa omständigheter fatta beslut om fjärr- och distansundervisning. En sådan omständighet kan till exempel vara smittspridning i området.

Under våren har beslut om fjärr- och distansundervisning för högstadieskolorna fattats vid ett par tillfällen och detta gjordes då med stöd av Smittskydd Västra Götalands rekommendationer. I dagsläget har vi ingen smittspridning i våra verksamheter utan enbart enstaka fall av smitta. Vi har nu haft full närundervisning för alla högstadieelever i snart två veckor och kan inte se någon ökning av antalet smittade i denna verksamhet.

Vi följer hela tiden utvecklingen av antalet smittade i våra verksamheter och har en kontinuerlig dialog med Smittskydd Västra Götaland och är beredda att skyndsamt agera om smittspridningen skulle ta fart i någon grupp. För mig är det viktigt att åtgärder som vidtas för att minska smittspridningen inte orsakar mer skada än nytta.

Sofia Bråberg

Förvaltningschef/skolchef, barn- och utbildningsförvaltningen, Vänersborgs kommun