Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jessica Gow/TT
Bild: Jessica Gow/TT

Skrämmande att självklara åtgärder inte vidtagits?

Nyheterna om att vården nu ska låta alla journaler följa patienten oavsett om det gäller besök på vårdcentralen, sjukhus eller andra inrättningar, låter som en dröm för luttrade patienter. Tänk så mycket tid det sparar om patienten slipper att dra sin historia om och om igen för den aktuelle vårdgivaren. 

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Detta borde ha varit en självklarhet sedan möjligheten med datorisering infördes. Man tror som patient att åtgärder som vidtagits på exempelvis Näl ska finnas noterade i journalen på vårdcentralen när man efter inläggning och åtgärder får besked att hålla kontakt med sin läkare där. Att journalerna inte omgående sänts vidare verkar obegripligt.

Det kan förklara alla ansträngningar som görs exempelvis när patienter på äldreboende skrivs ut med nya mediciner som kanske innebär en dubblering av de tidigare ordinerade, då läkaren inte kan gissa sig till vad som är ordinerat tidigare. Kommunen har under tiotals år försökt att se till att läkemedelsförskrivningen inte ökar och ibland har denna gått ner men bara delvis. Förklaringen kan vara enkel, då journalen och förskrivningen inte följer patienten kan fel uppstå. Den kritik som IVO nyligen framförde då man underlåtit att sända med EKG remsor till den läkare som varit ansvarig innebär i det närmare ett sabotage av möjligheten för behandlande läkare att kunna hantera sina arbetsuppgifter rätt.

Det har beskrivits av tidigare anställda, att man stänger av EKG-apparaterna då och då utan att detta noteras i patientens journal, samtidigt som IVO-kontrollen visade att EKG-uppgifter saknades i journalen. Det som skrämmer mig är att dessa åtgärder som borde varit en självklarhet för länge sedan, nu ska det behöva ta flera år att åtgärda, samtidigt som man tvingas spara i verksamheten. Hade sjukvårdskrisen varit lika stor om denna självklara åtgärd genomförts från början? Datoriseringen började på 1980-talet, var har alla tekniker befunnit sig i organisationen?

Margaretha Molius patient, f.d. kommunpolitiker och kommunrevisor