Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Helena Landstedt/TT

Skydd på gränsen till diskriminering

I tider då alla över 70 år har tvingats vara oerhört inskränkta i sina liv genom coronasmittan vill jag ta upp det faktum att man samtidigt som alla – oavsett hur vi mår eller hur vi kan sköta oss har satts under förmyndare av staten och våra myndigheter.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det sägs att vi ska skyddas mot smittan. Samtidigt är restriktionerna mot resande upphävt och tågtrafiken ökar enormt utan krav på att man ska sitta långt ifrån varandra enligt de regler som gäller i alla andra verksamheter. Man kontrollerar att uteserveringar inte har för många bord och att folk inte sitter tätt, samtidigt som tågen går proppfulla.

Detta är ologiskt och korkat då smittspridningen inte stannar av därför att man blandar massa människor på tåg, dessutom utan ens krav på munskydd. Det verkar nästan som om man tror att smittan inte sprids därför att man reser miljömässigt enligt de mest fanatiska flyghatarna. Ett par timmars flygresor inom vårt avlånga land byts gladeligen ut mot närmare ett dygns tågresa och de rättrogna har lyckats ta död på inrikesflyget. Då smittan inte bryr sig om varken gränser eller resenärers destination kan man räkna med en ny andra våg som Tegnell har varnat för sedan i våras.

Dessa superspridare kommer att innebära fortsatt isolering för oss över 70 året ut, eller längre oavsett om vi är utan större skavanker än de man får räkna med vid stigande ålder. Vi kan konstatera att de värsta utbrotten har funnits i områden med låg svenskakunskap och tyvärr också vid en del äldreboende. De som bor i dessa boende är alla i stort behov av vård, för att kunna få en plats.

Alla övriga över 70 har satts under förmyndare och betraktas som skyddsvärda på ett sätt som gränsar till diskriminering. Var är alla som påstår att de är så lojala mot oss pensionärer? Varför gör man skillnad på reglerna för resandet? Vi kan knappast använda bilen då vi ändå inte får röra oss fritt, men bilskatten ska betalas och man kontrollerar var vi finns via mobilerna. Är ett chip i nästa vaccin den slutliga lösningen så vi inte kan undkomma storebror. Orwell såg en del komma men detta slår det mesta.

Reflekterande 80-årig Meta