Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Skydda utsatta barn i coronakrisen

För många barn innebär coronakrisen och isoleringen i hemmet ökad risk för våld. Nu måste samhället agera för att barnen ska känna trygghet i denna samhällskris.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sverige ska vara ett tryggt land för barn att växa upp i. Ändå ser vi hur barn blir allt mer utsatta.

Sedan coronakrisen har antalet barn som söker hjälp ökat, menar barnrättsorganisationer. Man ser att förövare utnyttjar situationen för att söka upp sårbara barn. Vi vill inte att barn och unga ska bli fast i hemförhållanden som präglas av våld, övergrepp och missbruk.

Coronakrisen innebär att många barn drabbas av ökad oro, rädsla och risk för våld och utsatthet, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Liberalerna kräver därför att samhället agerar kraftfullt för att skydda barn.

Flera organisationer, som exempelvis BRIS, Ecpat, GAPF och Unizon (som samordnar ungdoms- och tjejjourer) spelar en viktig roll genom att lyssna till de utsatta barnen och lotsa dem till ansvariga myndigheter. Liberalerna har föreslagit att 50 miljoner kronor extra avsätts för organisationer inom civilsamhället som stödjer utsatta barn och unga i landet.

Det behövs även en riktad informationssatsning gentemot barn och unga. Det är viktigt att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skyndsamt tar fram riktad information till barn. En sådan kampanj kan med fördel rikta sig till digitala kanaler med en hög närvaro av barn och unga samt på flera språk. Information måste även anpassas till barn med funktionsvariationer.

Coronakrisen är främst en epidemiologisk kris där människor insjuknar och avlider. Vi ska göra allt i vår makt för att vården har förutsättningar att ta hand om de sjuka. Företagen som nu blöder måste få stöd och människors jobb ska skyddas.

Tillsammans måste vi även göra allt som står i vår makt för att säkerställa att varje barn känner trygghet i den lilla världen, även om den stora världen genomgår en kris.

Raul Eriksson

Liberalerna