Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Slängs "överblivna" vaccindoser i Trollhättan?

Jag har hört talas om personer som gått förbi vaccinationscentralen vid Högskolan Väst i Trollhättan i slutet av dagen och då fått vaccindoser som de sa att de var glada att bli av med, eftersom de annars skulle slängt dem.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Menar ni att vi slänger vaccin i Trollhättan idag?

Sätt upp en väntelista som folk får skriva upp sig på och komma in för att ta vaccin med kort varsel - men kasta inte ens små doser vaccin nu. Varenda vaccindos som ges kan ju rädda ett liv!

Bekymrad vaccinationsväntare

Svar direkt:

Allt vaccin används – inga doser kasseras. En insändare undrar om överblivna doser slängs i Trollhättan. Så är inte fallet. Vaccinationscentralen vid Högskolan Väst följer Västra Götalandsregionens rekommendation kring prioritering av överblivna vaccindoser. Det innebär att allt vaccin används, inget kasseras.

Det kan uppstå situationer i slutet av dagen där vaccinatören ganska snabbt måste kunna använda en dos som blivit över, till exempel på grund av att dosen inte kunnat ges till avsedd person av olika skäl. Det åligger då vaccinatören att lösa situationen på bästa sätt och i första hand följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och vaccinera de äldsta först. I sista hand får man ge doser till personer i senare prioriteringsfaser, hellre än att vaccin kasseras.

Amira Donlagic

Ida Willner

samordnare vaccinering Nevs och Högskolan Väst