Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Släpp bromsen, Löfven! Inför gårdsförsäljning nu

Den andra maj hade det gått ett år sedan riksdagen gav regeringen i uppdrag att möjliggöra gårdsförsäljning vid svenska ölbryggerier, whiskeydestillerier och vingårdar. På ett år har ingenting hänt. Regeringen har lagt arbetet i långbänk. Istället för försäljning hos svenska ölbryggerier, whiskeydestillerier och vingårdar, så blir det en utredning. Men först år 2020.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Moderaterna var beredda att genast genomföra en lagändring. Frågan om gårdsförsäljning är redan utredd och klar. Istället valde Centerpartiet, som haft mycket hög svansföring i frågan, att stödja Löfven-regeringen och att begrava frågan i ytterligare en lång utredning.

Intresset för närodlad mat och dryck är stort och intresset för gårdsförsäljning är en del i den trenden. Införandet av gårdsförsäljning skulle ge bättre möjligheter såväl för landsbygden i stort som för enskilda företag. Att producenter skulle kunna sälja sina egna produkter, både mat och dryck, i sina egna lokaler kan bidra till att besöksnäringen stärks och att konkurrenskraften ökar.

I det lilla handlar det också om att utländska turister kan åka hem med en flaska inhandlad från en lokal producent i Sverige. Som läget är nu kommer turistande svenskar hem med en vinflaska inhandlad från en lokal producent i annat land. Så kan vi inte ha det på det som ska vara en fri och öppen EU-marknad.

Först nästa år, 2020, kommer regeringen att tillsätta en utredning för att gårdsförsäljningen ska kunna tillåtas. Detta som en av punkterna i januariöverenskommelsen mellan regeringen och dess stödpartier C och L. Exakt vad som ska utredas är oklart. För det första så finns det redan ett årsgammalt riksdagsbeslut om att gårdsförsäljning ska införas. För det andra så genomfördes redan år 2010 en utredning som visade hur gårdsförsäljning skulle kunna införas. Tio år efter den förra utredningen och minst ett och halvt år efter riksdagsbeslutet vill Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna tillsätta en ny utredning. Det är en nästan imponerande långsamhet.

Det är uppenbart att regeringen inte vill ta några steg framåt och att Centerpartiet saknar vilja och förmåga att driva sossarna till handling. Vår uppmaning till dem är därför tydlig: Slösa inte bort mera tid. Det är dags att gå från långbänk till handling. Inför gårdsförsäljning av alkohol nu!

Jörgen Warborn (M)

Västsveriges toppkandidat i EU-valet

Camilla Waltersson Grönvall (M)

riksdagsledamot

Ann-Sofie Alm (M)

riksdagsledamot

Johan Hultberg (M)

riksdagsledamot