Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slöseriet med skattepengar måste få ett slut

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Under Alliansregeringen sänktes skatten rejält för alla som jobbar. Samtidigt har kommuner och landsting höjt inkomstskatten för alla inkomsttagare med två kronor per intjänad hundralapp sedan millennieskiftet. Dessutom beräknar Sveriges kommuner och landsting (SKL) att skatten kommer behöva höjas med ytterligare två kronor till 2021.

Skattehöjningar tycks ha blivit den kommunala patentlösningen när det saknas pengar. Så borde det inte vara. Kommunpolitiker och tjänstemän måste vända på varje befintlig skattekrona innan man höjer skatten. I den processen måste man ifrågasätta om all verksamhet verkligen tillhör kärnuppgiften, och om så är fallet, hur kostnadseffektiv den är.

Gör man inte det uppstår lätt ett slöseri med skattemedel. Skattemedel som skulle kunna användas till kärnuppgifterna går till annat och medborgarna får sämre valuta för sina skattepengar.

Enligt expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) är effektiviseringspotentialen mellan 30 och 15 procent, beroende på vilken modell man använder.

Kristdemokraterna har med hjälp av underlag från Riksdagens utredningstjänst beräknat hur mycket kommuner och landsting skulle kunna minska sina kostnader.

Ineffektivitet och dyra projekt utanför kärnuppgifterna måste upphöra. Slöseriet med skattepengar måste få ett slut. Kommunerna inklusive Trollhättan måste spara och effektivisera hellre än att höja skatten.

Kristdemokraterna vill införa en kommunalskattebroms. Det skulle skapa ett incitament för ökad effektivitet, tydligare prioriteringar och färre skattehöjningar i kommunerna genom att de som höjer skatten förlorar statsbidrag. Det gör skattehöjningen mindre värd och besparingar mer attraktiva.

Den socialdemokratiske ministern Gustav Möller sa en gång att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket. Kristdemokraterna håller med. Varje kommunal skattekrona som inte spenderas effektivt inom vården, omsorgen eller skolan är ett välfärdssvek. Det behöver vi sätta stopp för. Skatterna ska gå till god vård, bra skola och en äldreomsorg som våra äldre kan lita på. Fungerar dessa saker väl bör man fråga sig om skatten inte bör sänkas så att fler har jobb och fler kan få pengarna att räcka till i vardagen – en välfärd nog så viktig som den offentliga.

Bedros Cicek

Kristdemokraterna i Trollhättan

Gruppledare/ledamot i kommunfullmäktige

Håkan Deleskog

Kristdemokraterna i Trollhättan

Ledamot i kommunfullmäktige

 

Har du synpunkter på insändare? Eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.