Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Slarvet med EKG-resultaten

Uppgiften i TTELA, 12 juni, om hur man struntat i att låta EKG-resultaten ligga med eller följa journalen förklarar mycket. De gånger då jag blivit inlagd med hjärtsmärtor av samma art som beskrivs, har variationerna varit stora trots att jag låg stilla i sängen. Den anhörige med sjuksköterskeutbildning insåg vid flera tillfällen att EKG visade allvarliga störningar och räknade med att dessa skulle gås igenom av ansvarig läkare.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Detta har hänt under många år och det har varit jobbigt att resultaten aldrig har tagits på allvar, inte ens då vårdcentralen bedömt att EKG visade avvikande resultat och sänt efter ambulans till Näl. Det som behövdes i mitt fall var att få hjärtstopp inne på Näl med bärbar EKG-apparat påslagen för att man skulle inse allvaret. När TTELA redovisar vad som fattas och att Ivo markerar, svarar den ansvarige att man måste säkra rutiner. Milde tid, jag har alltid trott att EKG-resultaten fanns med i journalen.

Detta slarv har inneburit att jag och många fler inte fått den hjälp vi behövt. Jag har fått märkliga svar, som att kvinnor har inte dessa problem, till knepiga noteringar i journalen. Då inte EKG-resultaten redovisats förstår jag varför. Att vänta på att ett nytt system införs hjälper inte de patienter som måste söka vården nu. Fortsättningsvis måste patienten få ut resultaten i handen, så att det som registrerats inte försvinner ut i det blå. Finns det fler mätresultat som inte finns i journalerna, är det inte konstigt att det blir svårt eller omöjligt för läkarna att arbeta effektivt.

Hjärtpatient som negligerats i vården under lång tid