Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Slussar är del av Trollhättans själ!

Under en promenad i Gamle dal kan man få en tydlig bild av Trollhättans historia.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Den vackra naturen där gör även sitt för att förgylla promenaden. Men det är inte bara de gamla slussarna som lockar. Att se hur stora fraktfartyg tar sig igenom dagens slussar är också spännande att följa. Själv har jag ofta tagit besökare till slussområdet vilket har intresserat både barn och vuxna.

Vägen från stan till slussarna är däremot bitvis en transportsträcka. För vissa är vägen förbi Trollhättans kyrka fantastisk, eller ett stopp vid vattenkraftverket intressant och för barn är ett stopp på "valenlekplatsen" uppskattad. Men därifrån till Gamle dal är ofta lite kämpig. Hemvägen blir ofta med buss eller bil. Men slussarna är ändå ett uppskattat utflyktsmål och något vi ska vara stolta över här i Trollhättan.

Nu är det dags att bygga nya slussar. Låt oss tänka strategiskt när vi ska placera dessa. Slussen är en turistattraktion, därför hoppas jag att vi placerar slussen så centralt som möjligt. Varför dra slussen längst bort in i ett bostadsområde, dit ingen kommer orka ta sig (förutom de som bor där)? Lägg det istället i norr, så nära centrum som möjligt och ta chansen att utveckla området till den turistattraktion det förtjänar. I anslutning till en ny sluss kan till exempel restaurang, café, kiosk, butik, museum få ta plats. Se inte förändringen som något negativt, för det skulle utveckla området och staden positivt. För vi är en slusstad, eller hur?

Visionär