Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Kent Eng
Bild: Kent Eng

Sluta använda rasist­kortet och börja ta ansvar

Att använda invandrarkortet/rasistkortet när en svensk säger något om invandrare är väldigt lätt och lågt!

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I våras genomförde tjänstemännen på utbildningsförvaltningen i Trollhättan en utredning – med syfte att komma till rätta med den grova skolsegregationen vi har i Trollhättan. Hela 70 procent av eleverna som lämnar grundskolan på Kronan går ut med ofullständiga betyg till gymnasiet. I klassrummet är 100 procent av barnen utrikesfödda eller har föräldrar där en eller båda föräldrarna är utrikesfödda – vilket leder till att svenska språket inte helt naturligt blir vardagen i klassrummet.

Utredningen presenterades för oss i utbildningsnämnden i våras, och mycket riktigt: Tjänstemännen pekar tydligt på nödvändiga åtgärder som är och länge varit självklar politik för oss moderater i Trollhättan. Man föreslår att stänga/successivt avveckla årskullar i Kronans högstadieklasser, man föreslår en stängning av Frälsegårdsskolan och man föreslår – för att i praktiken möjliggöra att dessa barn kan ta sig till andra skolområden i Trollhättan, att man också bekostar busskort för de elever som väljer en skola utanför sitt eget upptagningsområde.

Helt nödvändiga och rimliga åtgärder när man i nationella jämförelser alltså utses som landets mest segregerade stad och när läget tillåtits bli så akut att alltså bara 30 procent av eleverna klarar sig vidare till en gymnasieutbildning.

Men istället för att ta ansvar har majoriteten i snart tio år beskyllt oss för att vara rasister som vill ”bussa bort problemen”. Att vi inte förstår, att vi svartmålar?!

Som muslimsk kvinna, från Somalia, med ett antal timmar av praktisk erfarenhet av att undervisa i dessa klassrum – vill jag bara förtydliga en sak.

Om vi moderater vill ”stänga” en skola och ge busskort till elever så att de kan ta sig till andra skolor som ger en utbildning och chans att söka till gymnasiet är detta inget rasistiskt. Det är ett ansvar vi måste och vill ta!

Det känns som om en svensk inte får uttala sig om en skola som har 100 procent utrikesfödda elever? Men, då får och bör väl inte heller jag som är somalisk muslim få lov att tycka eller demokratiskt påverka de skolor som har 100 procent svenskfödda elever som elevunderlag? Och är detta i så fall det samhälle där vi verkligen skapat två parallella samhällen med ”vi och de”? Att i varje givet tillfälle när obekväma beslut borde tas dra det så kallade ”rasistkortet” det är både lågt och väldigt lätt – för då behöver man inte heller ta några obekväma beslut.

Trots att skolutredningen nu legat på bordet i snart ett halvår, har majoriteten ännu inte tagit beslut eller visat några konkreta åtgärder för att komma till rätta med skolsegregationen. Mer än att man ska skjuta upp utredningen för att ge sig själv mer tid? Tid åt vad? Att ytterligare en årskull ska vara förlorad med underkända betyg?

Mitt tips: Sluta använda rasistkortet och börja ta ansvar för situationen med konkreta åtgärder – nu! Varje årskull och varje unge spelar roll!

Aaliyah Faduma Hassan (M)

ledamot utbildningsnämnden och kommunfullmäktige