Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sluta dra ner på våra äldre!

Mottagningen kom till 2017 då man såg ett behov av specialistpsykiatri riktad just till personer över 67 år, menar skribenten.

ANNONS
|

Nu-sjukvården ska spara pengar och har nu föreslagit att Äldrepsykiatrisk mottagning i Uddevalla ska läggas ner efter fem år. Mottagningen kom till 2017 då man såg ett behov av specialistpsykiatri riktad just till personer över 67 år. Mottagningen tilldelades regionala pengar och nu när de är slut behövs mottagningen tydligen inte längre.

Äldrepsykiatri är sedan 2015 en egen specialitet inom psykiatrin. Äldre personer är ofta mer läkemedelskänsliga och har generellt även i högre grad fler kroppsliga sjukdomar som påverkar hur de mår psykiskt. Dessutom tar äldre personer ofta flera olika läkemedel som kan påverka varandra. Därför krävs kunskap kring åldrande och personal som är intresserade av åldrandet och att arbeta med äldre personer. Den specialiserade psykiatriska hälso- och sjukvården för äldre personer, äldrepsykiatri, är bristfällig och endast hälften av Sveriges regioner har en utvecklad psykiatrisk specialistverksamhet för äldre personer, därför är det ofattbart att Nu-sjukvården planerar att lägga ner den äldrepsykiatriska mottagningen i Uddevalla.

ANNONS

Inom tio år kommer antalet personer över 85 år öka med 50 procent. Redan idag är det svårt förr äldre att få specialiserad psykiatrisk vård nationellt sett och att lägga ner äldrepsykiatriska mottagningar riskerar att öka såväl lidande för individer och deras anhöriga som kostnader för samhället på lång sikt. Den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa är suicid och män över 85 år står för de flesta självmorden i Sverige varje år. Mottagningen bedriver ett viktigt suicidpreventivt arbete där vi även har haft särskilda samtalsgrupper för äldre män som ett preventivt arbetssätt.

Mottagningen har varit välfungerande och haft ett bra flöde av patienter. Man har kunnat anpassa vården utefter patienternas behov. Många behöver längre tid på sig eller tätare kontakt och det har kunnat erbjudas på mottagningen. Patienterna har varit nöjda med kontakten och flera har kommit till den äldrepsykiatriska mottagningen från andra, större, mottagningar som inte varit specialiserade på äldre då deras behov inte har kunnat tillgodoses där. Och nu vill alltså sjukhusledningen ta det ifrån dem. Befolkningen blir allt äldre och det innebär att fler personer kommer behöva vård. Detta är inget undantag för psykiatrin.

Personalen påverkas också. Vi har valt att arbeta med äldrepsykiatri och vi brinner för vårt jobb. Vi känner att vi verkligen gör skillnad. Det känns ofattbart och oacceptabelt om sparförslaget träder i kraft. Både för egen del men i synnerhet för patienternas skull. Vi har, i likhet med BUP, ett anpassat arbetssätt där vi anpassar oss till att våra patienter ofta behöver mer tid. En del går långsamt, kanske med rullator. Flera hör dåligt eller lider av inkontinens och kanske behöver besöka toaletten mitt under besöket. Våra patienter har andra behov och förutsättningar än yngre patienter och jag hoppas verkligen att, om förslaget blir verklighet, de får samma goda omvårdnad på sina "nya" mottagningar.

ANNONS

Hanna sjuksköterska,

Äldrepsykiatrisk mottagning

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS