Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Smittskyddsmyndighetens försummelser drabbar Sverige hårt

Folkhälsomyndigheten (FHM) har i veckor med emfas hävdat att smittorisken är så liten att vi inte behöver vidta några egentliga åtgärder utan den klingar av ändå.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att det kan samlas så många döva och blinda människor i ledningen på en myndighet som har 500 anställda är obegripligt. Media har i stort svalt detta enfaldiga budskap och inte ens ställt frågan om varför just svenskar inte smittar varandra när corona-smittan galopperar i andra länder.

Fortfarande denna totala avsaknad av engagemang och inlevelse på tisdagens presskonferens. Anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboende och tvätta händerna säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Samtidigt som det råder utegångsförbud, närmast krigsläge i Italien.

Nu står vi där med den smittoexplosion som folk med vanligt sunt förnuft insett från första stund. Som känt på sig att Folkhälsomyndigheten i första hand tagit missriktad, kortsiktig hänsyn till ekonomin i en falsk förhoppning att det hela skulle ebba ut av sig själv.

Vi vet också att myndigheten inte tagit ett enda av alla förödande beslut utan godkännande av regeringen. Har heller inte hört några större protester från övriga partier mot denna oansvariga strategi. Först i dag onsdag kallar statsminister Löfven till överläggningar med de övriga partierna.

Är regionernas smittskyddsläkare lika okunniga och nonchalanta, som landets Nationella Pandemigrupp, som består av bland annat Anders Tegnell, Johan Carlsson, Folkhälsomyndigheten, representanter från Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Arbetsmiljöverket, UD, Sveriges kommuner och Regioner SKR (tidigare SKL), är Sverige riktigt, riktigt illa ute?

Rune Lanestrand