Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Smittspridningens effekter

När ansvariga på olika nivåer struntar i rekommendationerna och låter sjuka och misstänkt smittade vara kvar på sina jobb innebär det inte bara att fler blir smittade utan också att detta slarv kostar samhället och de enskilda mycket på mer än ett sätt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Den ansträngda sjukvården måste ta emot fler onödigt smittade. De som tvingas ta ledigt på grund av att man slarvat med information om smittrisken och måste vara hemma från sina arbeten förlorar inkomster som de räknat med. Dessa ska i sin tur ersättas med andra som måste rycka in oplanerat.

Reglerna gäller alla där någon smittad konstaterats och hela familjen sätts i karantän samtidigt som smittspårning kopplas in. Har de ansvariga överhuvudtaget brytt sig om att informera om att man misstänkte smitta eller försökte man dölja en besvärlig personalsituation. Andra aspekter är att de planer som familjerna haft för ett smittfritt firande med de närmaste sprack. För alla de som är yngre gör det knappast så mycket, men för den äldre släktingen som skulle ha fått fira helgerna på något sätt med sina nära och kära, var detta kanske den sista möjligheten att göra det. Tänkte de ansvariga alls på effekterna av sina beslut när man inte i tid stängde skolor och annan verksamhet trots att det fanns flera som var sjuka?

Det finns lagrum som gör att beteendet är straffbart men hur kompenseras de anhöriga som inte kan räkna med att få fira nästa julhelg med någon av sina närmaste då den älskade anförvanten inte längre finns? Ingen kan veta vad som händer det närmaste året men med alla de förmaningar som getts om att hålla avstånd och stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom undrar jag om det finns någon tankeförmåga kvar hos vissa som tydligen själva anser sig vara odödliga.

Äldre anförvant