Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Snabbtesta misstänkt smittsamma för klarhet

Replik
Svar på Bättre att chansa och sprida smitta, som kommunikatör i Vänersborgs kommun Thomas Fridén besvarade, 7 november.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Med förfäran läser jag kommunikatör Thomas Fridéns svar. Han undviker att tala om var han och berörda chefer fått sitt mandat, att spela rysk roulett med andra människors liv och hälsa.

Folkhälsomyndigheten ger generella råd. Däremot kan de inte ge specifika lokala råd eftersom lokala förhållanden varierar. Äldre, alla 70-plussare, även i hemvården och på äldreboenden är en riskgrupp enligt Folkhälsomyndigheten. Anders Tegnell anger nu (11 november) att källan till den nya vågen av coronasmitta i äldreomsorgen är personalen.

Elitlag i fotboll och ishockey testar sina spelare. Där riskerar man att förlora en eller annan match på grund av covid-19.

Det kan bli ett bemanningsproblem, till exempel i hemvården, om många är misstänkta smittbärare och därmed är hemma. Alla misstänkta är inte smittbärare för covid-19. Men inom äldreomsorgen riskerar människor att dö.

Bemanningsproblemet löser man inte genom att tvinga alla eventuellt smittade medarbetare att gå till människor i riskgrupp. Problemet löser en bra chef, i likhet med elitlagen ovan, genom att se till att misstänkt smittsamma medarbetare snabbt testas så man får klarhet. Därmed kan man sortera ut vilka som kan vara i arbete och vilka som ska vara hemma i karantän. Man chansar inte i blindo.

Coronavirus kan spridas av smittade människor även när de inte har symtom. Smitta sprids både som droppsmitta och aerosolsmitta vilket är ett obestridligt väldokumenterat faktum. Enligt IVO låg Vänersborg föga smickrande i topp när det gällde dödsfall på äldreboenden i våras.

Har vi i Vänersborg fel personer på fel plats i ledande positioner?

70+