Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Snart färdigbyggt i Trollhättan?

Vi läser ofta i TTELA om nya hus som ska byggas här och var. Finns det då en oändlig mängd personer som vill flytta till Trollhättan? Självklart inte! Byggnationer skjuts upp i tiden eftersom byggherrarna inte finner köpare. Detta sker även i Stockholm, där köpare tvingats anlita advokat för att komma ur kontrakt där de förbundit sig köpa bostadsrätter som aldrig påbörjas. Det gäller då att besvikna köpare hittar samma advokat.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Utbudet av lediga hyresrätter i Trollhättan har ökat och det finns faktiskt flera hyresrätter med inflytt inom en månad. Enligt SCB har det färdigställts 458 bostäder de gångna fyra kvartalen. Under samma period har totala folkökningen varit 432 personer. Det säger sig självt att om man bygger mer än en lägenhet per ny invånare så minskar bostadskön.

Kommunen tror på sina egna prognoser och bygger bro och en ny stadsdel i Vårvik. Verkligheten är att prognoserna slår enormt fel. Kommunens bygger efter sin bostadsförsörjningsplan som bygger på prognosen från oktober 2016. Enligt denna skulle Trollhättan idag ha 1800 fler invånare än staden faktiskt har. Felet är alltså 600 personer per år. Nästan 1 på 30 invånare saknas.

Beslutsfattarna ser inte hur dåliga prognoserna är. Prognosen har visserligen ett delkapitel där den granskar förra årets utfall mot prognosen för förra året. Det låter bra och seriöst. Men problemet är att prognosen justeras mot verkligheten i oktober varje år. Utvärderingen granskar alltså hur bra man var i oktober på att bedöma läget i slutet av december samma år. Givetvis är prognosverktyget någorlunda bra på att uttala sig om läget två och en halv månad framåt i tiden. Men genom att utvärdera så kort tid så döljs hur dåligt prognosverktyget faktiskt är på helår och längre tid.

Jag kontaktade SCB för att höra hur prognosen görs, detta eftersom vissa säger att det är SCB som gör prognosen. SCB svarade dock att det måste "råda något missförstånd" för de gör ingen prognos för kommunen. Prognosen är i sin helhet en kommunal produkt.

När man läser prognosen blir det uppenbart varför den är så fel. Prognosen antar helt enkelt att alla planerade hus kommer att byggas och att inga lägenheter kommer att stå tomma. Vidare antar prognosen att hälften av de nya bostäderna kommer att bebos av folk som flyttar hit. Beroende på planerade bostäders storlek och antal ger det en "prognos" om hur många som flyttar till Trollhättan.

Med andra ord: ju mer kommunledningen drömmer om att bygga, desto gladare blir den när den får läsa prognosen. Och ju bättre prognos, desto vidlyftigare drömmar. Prognosen är alltså inte en prognos utan snarare en konsekvensbeskrivning av hur framtiden blir om politikerna drömmer sanndrömmar. Kommunledningen förstår dock inte detta. Likt en spelberoende går kommunen vidare med sina byggprojekt, även om verkligheten visat att spelet inte fungerar. Vilka politiker drar i nödbromsen?

Dag Kihlman