Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med bara en rösts övervikt i riksdagen fick S-regeringen igenom en höjning för 1 miljon pensionärer i Sverige, menar debattören. Bild: Stefan Bennhage
Med bara en rösts övervikt i riksdagen fick S-regeringen igenom en höjning för 1 miljon pensionärer i Sverige, menar debattören. Bild: Stefan Bennhage

Socialdemokraterna förbättrar pensionerna som en del i politiken

Med bara en rösts övervikt i riksdagen fick S-regeringen igenom en höjning för 1 miljon pensionärer i Sverige, menar debattören.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I Vänersborg fick i augusti 4 060 pensionärer 1 000 kronor i höjd pension, huvudsakligen kvinnor. Med bara en rösts övervikt i riksdagen fick S-regeringen igenom en höjning för 1 miljon pensionärer i Sverige. Ett välkommet tillskott i nya dyrtider.

Nästa år försvinner också den orättvisa så kallade ”pensionärsskatten” där pensionärer betalar mer i skatt än de som jobbar vilket bland annat Moderater, SD och Kd infört. Måtte de aldrig få chansen att införa denna orättvisa på nytt.

Att fortsätta förbättra pensionerna är en del av socialdemokratisk politik som syftar till att ge äldre människor ett gott och värdigt liv. Bara i Vänersborg är vi nästan 10 000 pensionärer.

Mer än 700 människor har rätt till hemtjänst i Vänersborg. De har ökat under de senaste åren. Standarden och kvaliteten ska vara hög. Personalen ska vara välutbildad och en fast kontakt att förlita sig på ska gälla i hemtjänsten. S-regeringen har fått igenom ändring av socialtjänstlagen som innebär att kommunerna åläggs att senast den 1 juli nästa år erbjuda en fast kontakt inom hemtjänsten. Arbetet med att införa detta har redan påbörjats i Vänersborg.

En ny ”äldreomsorgslag”, bland annat som en följd av pandemin, är på gång och skärper kraven på ökad kvalité inom både hemtjänsten och vid äldreboenden. Antalet platser vid äldreboenden har successivt ökat och uppgår nu till cirka 335 platser. Under nästa år tillkommer 36 platser i Vargön. Ytterligare utbyggnad kommer att ske.

Ökad kvalité för de 1 000 som bor i äldreboenden eller har hemtjänst kräver fler anställda. Bemanningen måste därför öka och arbetsvillkoren för de anställda vara goda.

Ett viktigt besked från oss Socialdemokrater är att vi vill att kommunen ska ansvara för äldreomsorgen och varje skattekrona ska gå dit. Inte till riskkapitalbolag i utlandet som bland annat Moderater, Medborgarpartiet och SD vill i Vänersborg (se kommunens budget för 2023) att sälja ut äldreomsorgen vilket innebär stora vinster till ägare av jättekoncerner. Det finns hemska exempel i landet på detta och så vill vi inte ha det i Vänersborg.

Det goda livet för äldre är en viktig drivkraft för oss Socialdemokrater. Att skapa bra levnadsförhållanden för äldre tillhör framtiden. Sveriges civilisationsgrad är direkt kopplat till hur vi tar hand om våra äldre. Och Sverige ska vara ett civiliserat land.

Dan Nyberg (S),

socialnämndens ordförande