Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: STEFAN BENNHAGE
Bild: STEFAN BENNHAGE

Socialdemokraterna maxar Trollhättebornas skuldsättning

Att en kommun kan låna pengar till investeringar som utvecklar och förbättrar en stad, råder det ingen tvekan om.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det hör mer till vanligheten än ovanligheten. Ansvaret att begränsa skuldsättningen vilar dock tungt på oss förtroendevalda. Att omvärdera och efterfråga alternativ till finansiering bör alltid vara närvarande i diskussionerna. Risken är annars att kommande generationer skuldsätts tungt, och då måste betala räntor istället för att lägga pengarna på skolan eller äldreomsorgen.

Många kommunala bolag runt om i Sverige har krav på egenfinansiering vid investeringar för att inte öka skuldbördan. Helt sunt kan tyckas men ej så i Trollhättan. Den totala upplåningen inom koncernen Trollhättan, det vill säga Trollhättans kommun och de helägda bolagen Eidar, Trollhättans Energi och Kraftstaden uppgår idag till cirka 9 miljarder kronor. Detta placerar oss i topp som Sveriges mest skuldsatta kommun utslaget per invånare. Tyvärr är prognosen hisnande 13 miljarder 2030 om Socialdemokraterna, får fortsätta med skuldsättningspolitiken.

Vi Moderater har under flera år drivit på om alternativ i till exempel Eidar, där försäljning av fastigheter är en del, byggande av bostadsrätter en annan, eller tillskjutande av ägarkapital en tredje. Men icke. Förutom några enstaka villor, mest dock som en symbol att de visst gör något.

När vi Moderater får möjlighet att styra Trollhättan kommer vi målmedvetet arbeta för att minska den kommunala skuldsättningen med direktiv om självfinansiering, alternativa boendeformer och avyttringar. Detta för att på ett hållbart och långsiktigt sätt utveckla Trollhättan utan att skuldsätta framtida generationer ytterligare. Det är politikens ansvar.

Peter Eriksson

Moderaterna i Trollhättan