Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering är vår uppfattning att satsningarna på sjukvården och välfärden kommer att fortsätta, skriver insändaren.  Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
Med en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering är vår uppfattning att satsningarna på sjukvården och välfärden kommer att fortsätta, skriver insändaren. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Socialdemokraterna vill satsa på personalen inom sjukvården

Med en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering är vår uppfattning att satsningarna på sjukvården och välfärden kommer att fortsätta, skriver insändaren.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Svar på: ”Vilket parti har lösningen?”.

Du bekräftar den bild som flera andra har berättat om för oss Socialdemokrater på olika verksamhetsbesök och även genom media. Som du skriver är Socialdemokraterna i opposition och senaste åtta åren har Västra Götalandsregionen styrts av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Våra lösningar som vi har försökt att få igenom är att vi genom våra budgetförslag under många år föreslagit rejält högre ersättningar till höjda löner för att kunna behålla och rekrytera fler. Vi vill också se satsningar på utglesning av helger, förbättrad arbetsmiljö, minskad administration och ökad tillit till de vårdanställdas förmåga att klara av att korta köer med rätt verktyg och resurser. Utöver budgeten har vi genom våra initiativ tvingat ledningen att skriva av underskotten och ge sjukhusen mer resurser så att de inte ska behöva jobba med sparplaner. Initiativ som nästan alltid möts av motstånd hos den moderatledda ledningen.

Tack vare den S-ledda regeringens historiska satsningar på välfärden har regionen en mycket god ekonomi just nu. Det egna kapitalet (de samlade överskotten) är på svindlande 13,3 miljarder kronor så det finns möjlighet att förbättra både arbets- och lönevillkoren. Den moderatledda ledningens underlåtenhet rimmar dåligt med regionens ambition att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Våra kontakter med studenter som snart är klara med sina vårdutbildningar visar att få vill söka sig till Västra Götalandsregionen. Denna utveckling måste vändas. Fler medarbetare är en förutsättning för förbättrad arbetsmiljö för befintlig personal. Detta möjliggör även att öppna fler vårdplatser, få ner överbeläggningar, förbättra patientsäkerheten och korta väntetiderna till vård och behandling.

Kortare vårdköer kräver också att sjukhusen får långsiktiga och hållbara ekonomiska förutsättningar i stället för ständigt återkommande besparingskrav. Med en fortsatt socialdemokratiskt ledd regering är vår uppfattning att satsningarna på sjukvården och välfärden kommer att fortsätta.

En socialdemokratisk ledd region kommer att värna om vår personal och i samverkan med de fackliga organisationerna ge dem goda förutsättningar för att bedriva en vård i världsklass. Får Socialdemokraterna förtroendet i höstens val kommer vi att prioritera satsningar på högre löner och bättre arbetsmiljö, som är grunden för en köfri vård i Västra Götaland. Vi vet att regionen kan bättre!

Bijan Zainali

Oppositionsregionråd för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen