Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna vilseleder om jourerna

På vårt senaste sammanträde behandlade Hälso och sjukvårdsnämnd Norra frågan om jourcentralerna i Bäckefors och Uddevalla.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Förslaget från tjänstemännen var att hålla jouren öppen till klockan 22.00 på vardagar. Förslaget baserar sig på att jourerna har allt för få besökare på sen kväll respektive natt för att det ska vara försvarbart att hålla det öppet. De som behöver vård på de tiderna har inte behov av en vårdcentral. De måste till sjukhus!

Istället för att ta ansvar ägnar sig Socialdemokraterna åt att föra medborgarna bakom ljuset. De lägger yrkanden som innebär stor ovisshet för våra invånare. Deras förslag gick igenom och det som händer nu är att jourerna ska upphandlas enligt Lagen om offentlig upphandling. Får vi några intressenter? Och var blir i sa fall placeringen? Och till vilken kostnad? Ska vi ha välutbildad personal som sitter sysslolösa på jourcentraler som nästan ingen besöker? Om socialdemokraterna verkligen hade velat behålla jourerna kunde de yrkat bifall till V och SDs förslag. Det hade i alla fall varit mer hederligt, för nu saknas både finansiering och underlaget av patienter.

Varje parti måste våga omvärdera sina beslut efter de behov som de boende i vår del av regionen har. Vi har ett ansvar gentemot våra invånare att stå för kloka och faktabaserade beslut som ger vård till invånarna på riktigt. Vi i GrönBlå samverkan är övertygade om att de dryga 16 miljoner som detta beräknas kosta skulle ha gjort mycket större nytta i den samverkande vården tillsammans med kommunerna. Eller kanske i ambulanssjukvården. Vi beklagar att beslutet fortsätter att dras i långbänk och kosta skattepengar, trots att folk faktisk inte använder jourerna.

Linda Jansson (M)

Margareta Fredriksson (L)

Kenneth Gustavsson (C)

Hans-Carl Carlsson (KD)

Hans-Joachim Isenheim (MP)