Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Socialdemokraternas självbild behöver uppdateras

Replik på "Kartan KD ritar matchar inte verkligheten"

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är onekligen intressant att ta del av Bijan Zainalis och Louise Åsenfors självbild. När de skriver att ”Vi får direkt information från personalen” får de det att låta som om det är något unikt för Socialdemokraterna. Det må kanske komma som en överraskning för dem att även kristdemokrater talar med vårdpersonal. Och bland våra partimedlemmar finns såväl läkare som sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor etcetera. Det är nog enbart Socialdemokraterna som förvånas av detta.

Den omställning sjukvården är mitt uppe i säger sig Socialdemokraterna stå bakom. Ett grundläggande skäl till att den är nödvändig är den demografiska förändring Sverige genomgår. Ett resultat av denna är att antalet äldre ökar vilket i sin tur innebär relativt sett färre i arbetsför ålder. För att klara välfärdsuppdraget krävs därför en omställning med förändrade arbetssätt. Det är helt nödvändigt för att arbetskraften kommande år ska räcka till såväl offentlig som privat sektor. Men att låtsas som att det på ett markant sätt går att öka antalet anställda i vården tillåter varken befolkningsutvecklingen eller dagens skatteuttag. Detta vet Zainali och Åsenfors om.

Slutligen är det oerhört märkligt att Zainali och Åsenfors, som tror sig ha lösningarna på vårdens problem, inte lyfter på telefonluren och kontaktar sina partikamrater i Västerbotten. Där har den S-märkta politiken lett till Sveriges längsta vårdköer. Eller så är de båda väl medvetna om att enkla lösningar endast fungerar i opposition då de inte behöver verkställas. Vår uppfattning är klar. Sverige behöver en sjukvårdsreform där staten tar över huvudmannaskapet.

Stefan Svensson (Kd)

Regionrådskandidat

Maria Nilsson (Kd)

Regionkandidat