Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Detta är ingen girighet som du uttrycker det utan lön utifrån verksamheten vilket kan likställas med din lön från arbetsgivare, skriver insändarskribenten. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Detta är ingen girighet som du uttrycker det utan lön utifrån verksamheten vilket kan likställas med din lön från arbetsgivare, skriver insändarskribenten. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Som skogs- och markägare blir jag trött på romantiserad bild

Replik
Svar till signaturen Skog är värt mer än pengar, 8 januari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Först måste det fastställas om det är statlig skog (läs Sveaskog) eller privat skog som har avverkats.

Är det Sveaskogs mark som ägs av AB Sverige där alla Svenska medborgare kan ses ha en aktiepost tar du lämpligen kontakt med din lokala politiker som kan framföra din åsikt.

Om det däremot är privat mark så är det en äganderättsfråga som är grundlagsskyddad om en rätt att fritt förfoga över sin mark som inte är särskilt undantagen genom lag, avtal eller sedvanerätt.

Vidare har vi skogsvårdslagen som reglerar skogsbruket och markanvändningen där produktionsmål och miljömål är jämställda vilket innebär att markägaren själv får göra en bedömning om avverkningen är ett sätt att tillföra ekonomiska medel ”pengar” till verksamheten samt skatteintäkter till staten.

Detta är ingen girighet som du uttrycker det utan lön utifrån verksamheten vilket kan likställas med din lön från arbetsgivare, pension från staten eller underhållstöd från kommunen!

Som skogsägare/markägare blir jag trött på debatten där andra har en romantiserad bild av skogen och anser sig har rätt att bestämma/tycka om hur min rätt att använda marken skall begränsas, med ovanstående sagt är dina argument fult, oansvarigt, girigt och fortsättningsvis inte gångbara i debatten.

Ulf Johansson