Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Sophantering i Lilla Edet

I Lilla Edet har vi dagsläget ingen insamling av komposterbart avfall utan vi skickar allt till förbränning. Detta har under många år varit ett kostnadseffektivt system men tyvärr inte det bästa ur miljösynpunkt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Då lagar och regler kräver att brännbart och komposterbart inte får blandas från 2023 så har vi nu inget val utan vi måste samla in två olika fraktioner. Men då vi har haft fullt upp med att få vår ÅVC och insamling att fungera så har vi inte haft tiden att förbereda för detta utan vi kommer som en av de sista kommunerna i Sverige att införa detta under 2020. Den nya lagen säger att alla förpackningar skall samlas in närmare konsumenten än vad som görs idag och det ställer helt nya krav på både oss och på förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Detta gör att vi återigen måste ställa oss frågan om insamling av hushållssopor i egen regi är försvarsbart i en liten kommun som Lilla Edet. Som vi redan konstaterat blev egen regi 20% dyrare än beräknat.

Vi har under sommaren nu fått känna på hur känsliga vi är som en liten aktör då en av våra bilar havererat och vi fått hyra in bil utifrån. Våra bilar är idag cirka fem år gamla och det gör givetvis sitt till men att svälja argumentet att det skulle vara billigare att byta bilar än att byta däck på dom vi redan har är svårt. Att sedan bilarna som nämnden varit lovade att de fungerade att bygga om för att hantera komposterbart avfall inte gick att bygga om kom som en överraskning för oss alla.

Vad kommer detta nya nu kosta? Ja någonstans en höjning på mellan 30-40 procent till under ett treårsperspektiv. Känns svårt när vi redan ligger så högt i jämförelse med våra grannkommuner.

Hur skall vi lösa detta då? Vi behöver en kraftfull politisk styrning där man sätter kostnadseffektivitet framför ideologin att allt blir bättre i egenregi. Det vill säga säga - att avveckla vår egen regi och upphandla av en entreprenör som kan och är duktig på insamling och omhändertagande. Vi är en liten kommun och vi kommer aldrig bli bäst på sophantering då vi är för små för att vara effektiva. Det vi däremot kan bli riktigt bra på är att följa upp upphandlingar med entreprenörer som har de stordriftsfördelar vi behöver få ta del av.

Det viktigaste för oss är att våra abonnenter får en god, kostnadseffektiv och miljövänlig service.

Zara Blidevik (M)

vice ordförande tekniska nämnden

Christopher Kelleby (C)

Ledamot

Anna Larsson (Mp)

Ledamot

Lars-Erik Anderström (M)

Ledamot

Jacob Andersson (C)

Ledamot