Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Centerpartiet vill underlätta för lokala matproducenter och låta dem konkurrera på sina villkor. Bild: JESSICA GOW / TT

Spara inte in på lokalt producerad mat

Centerpartiet är övertygade om att det ger mer än vad det kostar att stötta lokala matproducenter.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att det är en tuff budget som Trollhättans kommunfullmäktig antagit för nästa år är vi alla medvetna om. Det krävs prioriteringar och även att man är restriktiv med inköp under hela året i våra kommunala verksamheter, så att vi inte om ett år igen står med panikåtgärder såsom köpstopp. Därför har vi stor respekt för de tjänstemän som nu tvingas ta väldigt tuffa beslut rörande sin verksamhet för att få ekonomin att gå runt.

Dock tror vi ifrån Centerpartiet att det är helt fel väg att gå att ta bort möjligheten för våra äldreboenden, skolor och förskolor att upphandla en del av den mat man tillagar lokalt. Den lokalt producerade, kravmärkta mjölken och de lokalproducerade äggen är möjligen något dyrare i inköp än de produkter som är upphandlade via olika livsmedelsjättar men tillför mycket mer till både verksamheterna och det lokala näringslivet.

En viktig faktor är närheten mellan verksamheterna och producenterna. Genom den närmare kommunikationen finns en större flexibilitet i hur mycket man beställer per gång och man kan anpassa sina inköp till variationer i hur många barn och elever som är närvarande. Detta tror vi kan leda till minskade totalkostnader och även bidra till andra viktiga mål på exempelvis minskat matsvinn.

Majoriteten i Trollhättan, S, MP och V, säger sig även ha stora ambitioner att öka andelen ekologiska inköp i kommunens verksamheter, något som detta beslut går helt tvärtemot.

Att stötta de lokala matproducenterna är vi i Centerpartiet övertygade om ger oss mer tillbaka än vad det kostar. Lokalt producerade varor hjälper oss minska miljöpåverkan från transporter, hålla våra landskap öppna och inte minst bidrar det till värdefulla jobbtillfällen i kommunen som hjälper till att finansiera vår välfärd.

Centerpartiet hoppas att vi istället för att slå undan benen för våra lokala matproducenter kan underlätta för dem genom att upphandla på ett sätt som låter dem vara med och konkurrera på sina villkor. Detta kan man bland annat uppnå genom att tidigt involvera våra lokala företag i planeringsfasen för upphandlingar och att dela upp stora upphandlingar i mindre bitar. Något som skulle kunna underlättas om man går ifrån centralkökstänket och istället fokuserar på tillagningskök i alla kommunala verksamheter, något som Centerpartiet tidigare motionerat om.

Niklas Edvinsson,

Kommunfullmäktigeledamot för Centerpartiet i Trollhättan

Mikael Arvemark,

Kretsordförande Centerpartiet i Trollhättan

och ledamot i Utbildningsnämnden