Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg/TT
Bild: Hasse Holmberg/TT

Språkombud kan vara räddningen

Vi Sverigedemokrater anser naturligtvis att det är en självklarhet att ingen ska anställas inom omsorgen om man inte klarar svenska språket både i tal och skrift.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men på grund av att Trollhättans stad inte haft och fortfarande inte har tillräckliga språktester innan anställningar inom alla våra omsorgsverksamheter, så har vi tyvärr hamnat i denna situation där språkombud vore bra, för att just ”släcka” dom värsta ”bränderna”.

När denna motion från KD kom upp i kommunfullmäktige 1 mars, så yrkade vi Sverigedemokrater bifall till motionen, så gjorde även L och C.

S, V och MP ansåg motionen vara besvarad och mycket berodde på ordet ”genast”, för vi får ju aldrig glömma att ”Att-satsen” alltid måste vara perfekt.

Moderaterna yrkade avslag till motionen, men när det blev votering, så röstade Moderaterna ”avstår”. Varför, kan man ju undra?

Det är en problematisk och till och med farlig situation som finns inom många av Trollhättans olika omsorgsverksamheter, inte bara inom vård och omsorgsboende, utan även inom LSS, social-psykiatri och hemtjänst. Det sker missförstånd och rent av livsfarliga misstag inom omsorgen på grund av språkförbistringar. Därför vore det både behövligt och kanske till och med nödvändigt med språkombud. Det skulle bli en stor förbättring och underlätta för många ute i omsorgsverksamheterna, både för dom boende och för personalen.

Fram till den dagen, då alla anställda inom Trollhättans olika omsorgsverksamheter behärskar svenska språket i både tal, skrift och dokumentation, så kan språkombud vara räddningen.

Monica Tenberg

Sverigedemokraterna, ledamot omsorgsnämnden och kommunfullmäktige