Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag har tidigare skrivit kritiska insändare om ledningen för VG-regionen/NU-sjukvården, och som alla kan se och läsa så fortsätter problemen, uttrycker skribenten. Bild: Stefan Bennhage
Jag har tidigare skrivit kritiska insändare om ledningen för VG-regionen/NU-sjukvården, och som alla kan se och läsa så fortsätter problemen, uttrycker skribenten. Bild: Stefan Bennhage

Ställ större krav!

Jag har tidigare skrivit kritiska insändare om ledningen för VG-regionen/NU-sjukvården, och som alla kan se och läsa så fortsätter problemen. Jag vill nu ge VG-regionens och NU-sjukvårdens ledning några förslag på vad som måste göras bättre, både nationellt, regionalt och lokalt.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sjukvården har under många år haft personalbrist inom många olika områden, mycket tack vara att många slutar på grund av dåliga arbetsförhållanden, kanske på grund av lönen där många också har sökt sig till Norge under åren, allt lika illa.

Vi hämtar också läkare och personal från bland annat Rumänien och Ungern där dessa länder utbildar och sedan mister sin välbehövliga personal. Många svenska studenter utbildar sig i exempelvis Ungern där det är lättare att komma in på läkarlinjen. Tyvärr så har det visat sig att importerad personal vid ett antal tillfällen också har fått sina legitimationer utskrivna i hemländerna trots att utbildningen inte har varit klar, vilket i vissa fall har visat sig som helt okunnig personal inom svensk sjukvård, katastrof. Sänk kraven lite i Sverige till läkarutbildningen, det blir inte bättre läkare om man exempelvis har fem eller fyra komma fem i medelbetyg. Det måste omgående krävas att Sverige blir självförsörjande på läkare och annan personal, ta bort all inhyrd vårdpersonal och ge vanligt anställd personal bättre villkor.

Samla representanter för olika avdelningar två till fyra gånger/år och lyssna, lär och för en diskussion med personalen som kan sina yrken och vet bäst. Vad vet politiker och ledningen om sjukvård? Skapa en förslagslåda med penningmässiga belöningar för bra förslag. Gör det också lätt för all personal att få göra sin stämma hörd, inte bara för vissa. Ge större möjlighet till forskning vilket ökar intresset för NU-sjukvården. Kräv hållplats vid Näl för tåget till och från Göteborg. Personalen och invånarna måste kunna kräva mycket mera av VG-regionens och NU-sjukvårdens ledningar med sina ibland omotiverat höga löner och fina förmåner. VG-regionen måste prioritera vården av sjuka och en nöjd personal som det allra viktigaste, eliten inräknad. Namnbyten, mindre viktiga åtaganden, kanske dyra onödiga chefer och direktörer måste prioriteras bort, och pengar för vård och personal prioriteras utan besparingar. Alla som kommer till sjukvården måste också ställa större krav och protestera mera, det är enda vägen till bättre vård och bättre villkor för de anställda.

Leffe