Stärk undersköterskorna i vården!

Västra Götalandsregionens och sjukvårdens stora utmaning är kompetensförsörjningen.

ANNONS
|

Vi har redan idag en rådande situation med hög personalomsättning och svårigheter att rekrytera vårdpersonal inom vissa områden. Pandemin har också belastat vården och medarbetarna hårt. Medan andra har kunnat ställa om och jobba hemifrån har vårdpersonalen jobbat i två år under hårt tryck, inte minst undersköterskan. De vittnar om många extrapass och inbeordringar, de vittnar också om att de som yrkesgrupp inte omfattas av samma ersättning och tillägg som andra yrkesgrupper.

Undersköterskan har en viktig och mångfacetterad roll i vårdteamet och skapar en bättre vårdmiljö för patienten tillsammans med övriga kompetenser. Vården fungerar som bäst när alla har tydliga roller och kan arbeta i team runt patienten. Inte sällan är just undersköterskan patientens fasta punkt.

ANNONS

Nu blir ett fackligt krav realitet och kompetensen hos yrkesgruppen undersköterskor kommer att säkerställas och det kommer att införas en skyddad yrkestitel.

Men det behövs mer:

- Erbjud och uppmuntra till specialistutbildning på arbetstid och ta tillvara på kompetenshöjningen och premiera det. Det behöver vara likvärdiga möjligheter till specialistutbildning för undersköterskor.

- Schemalägg smart för hela vårdteamet för att återhämtningen men också samarbetet mellan kompetenserna.

- Respektera behovet av återhämtning. Kommunal reagerar starkt på att regionen nu planerar för att införa beredskapsjour för vårdpersonal.

- Använd rätt kompetens och använd inte undersköterskor som jojo vid kompetensbrist. En arbetsplats där relationen mellan krav, förväntningar och resurser hänger ihop är en grundbult, och möjligheten att påverka sin arbetssituation är avgörande för att skapa en god arbetsmiljö.

- Se hela vårdteamet vid planering. Det stärker välfärdens möjligheter till kompetensförsörjning och tar bort osakliga skillnader mellan olika yrkesgrupper som arbetar tillsammans.

S-regeringen har skickat ut statsbidrag till regionerna för att dämpa pandemins effekter.

För oss är det självklart att de pengar regionen har fått för att stärka vården också ska användas till att ge regionens vårdanställda personal möjlighet till återhämtning och att ge patienterna den vård de behöver och väntar på. För att lyckas med framtidens hälso- och sjukvård handlar det om att förbättra arbetsvillkoren för vårdpersonal som bär upp vår välfärd.

ANNONS

Janette Olsson (S),

regionråd i opposition, vice ordförande personalutskottet

Christine Marttila,

ordförande i LO Väst

ANNONS