Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett inte helt självklart arbetssätt för trötta sossar, ovana att kompromissa, skriver debattören. Bild: Stefan Bennhage
Ett inte helt självklart arbetssätt för trötta sossar, ovana att kompromissa, skriver debattören. Bild: Stefan Bennhage

Stärkt stadsutveckling med Moderater!

Ett inte helt självklart arbetssätt för trötta sossar, ovana att kompromissa, skriver debattören.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Svar på: ”God stadsplanering är A och O för tryggheten”.

Samhällsbyggnadsnämnden är troligen den nämnd som är mest pragmatisk och förändringsbenägen! Vi arbetar ofta som helhet, med konstruktiva förslag och kloka övergripande målbilder. Ett arbete som gläder när vi nu börjat få lite fart på den stadsbyggnadsutveckling som staden lite grand eftersatt, allt sedan Oden invigdes och staden flyttade fokus till Överby-områdets utveckling.

Alltifrån lekplatsernas framväxt till stadens trygghet och trivselsatsningar har en enig nämnd möjliggjort. Ett inte helt självklart arbetssätt för trötta sossar, ovana att kompromissa. För detta respekterar jag dig Mikael. Däremot inte alls, när du påstår att M vill bygga 16 våningar eller fler på Älvhögsborg.

I nämnd har inget skarpt förslag hanterats. Att då prata våningsantal är tjänstefel. Självklart ska vi bygga så högt som möjligt och helst vill M se både hotell och bostäder på platsen. Men, i de diskussioner vi hittills haft har vi bland annat ifrågasatt datum för när skuggstudier är genomförda - med risk för att alltför många våningar innebär skugga över utebadet och andra oönskade effekter för kringområdet. Komplexitet i områdets trafiksituation är också uppenbar och utreds nu vidare av Älvhögsborg själva. Ditt påstående om 16 våningar blir därför inte bara oseriöst och ohederligt – utan rent vilseledande.

Däremot finns konflikt i andra frågor där vi har diametralt olika riktning. Där underlag och beslut finns.

• Planläggning och bebyggelse av jordbruksmark är en sådan. Konsekvent är ni mer frikostiga än oss moderater i att exploatera åkermark.

• Rivning av Nohabs semesterbostad i Sjölanda. Med planargument som ni själva hittat på – trots att länsstyrelse och andra tydligt motsätter sig det oåterkalleliga och dumdristiga beslutet att riva. Istället vill M låta utveckla fastigheten för café, företag eller annan verksamhet öppet för allmänheten. Rivningsansökan är både upprättad och beviljad utav Herr Åkerlund själv (!).

• Byggnation av cykelväg till Öresjö, ett tredje exempel på en fråga med tydlig oenighet. Genom motion har vi försökt att tvinga fram en omprioritering i budget, men ni vägrar. Tjänstemän tog också fram konkret förslag på enklare omställning av redan befintliga stigar för att få en trafiksäker cykelstig till Öresjö, som rymdes inom budget och skulle vara klar redan till denna badsäsong. Ni sa nej. Av ren princip gissar jag?

För den väljare som vill fortsätta stadsutvecklingsarbetet framåt. Med utvecklat fall- och slussområde, en strömsäkrad badplats och Marina för fritidsbåtar på Vårvik, satsningar på volymparkering med ökad trafiklogik, färre enkelriktade gator, mer tillgänglighet för besökare i centrum med en satsning på strandgatan för stärkt trivsel bland annat. Ja, du kan trots lögner, lita på en stärkt stadsutveckling med M efter den 11 September!

Jennie Bergius Eriksson (M)

Ordf. M, Ledamot i byggnadsnämnd med mer.