Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Stå upp för forskningen – det är viktigare än någonsin!

Slut dina ögon och fundera på vilket samhälle du vill ha! Vad ser du framför dig? En värld där sanning har blivit färskvara – sann och vedertagen en dag, glömd och gömd nästa? Ett samhälle där forskning och vetenskap riskerar att bli ett hot mot sittande makt och därför måste kuvas till underdånighet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Där desinformation och spridandet av bluff-fakta är ett medel som de styrande använder i syfte att hålla dig som medborgare på mattan. Där du aldrig tillåts ta reda på vad som faktiskt kan vara sant enligt den forskningsbaserade vetenskapen. Högst troligt stämmer inte beskrivningen in på din eller någon annans drömvärld.

Som bekant behöver du inte titta särskilt långt bort för att hitta samhällen där ovanstående är en vardag. Vi vet att det finns regimer i världen som satt ”fejk-news” i system med spridning av falska nyheter med braskande och uppseendeväckande rubriker i syfte att vilseleda läsaren för egen vinning. Vi vet också att forskning och högre utbildning ständigt angrips i många länder. En rapport som nätverket ”Scholars at risk” gjorde 2018 är tyvärr ganska deprimerande läsning och visar en alarmerande mängd attacker mot forskare och personer som verkar inom högre utbildning. Allt ifrån falska anklagelser som leder till fängelse och starka begränsningar i hur forskning eller utbildning får bedrivas till rena våldsdåd, till exempel självmordsattacker riktade mot personer som arbetar inom den akademiska världen. Ett är säkert – en bana som vetenskapsman- eller kvinna eller att överhuvudtaget ägna dig åt högre studier är förenat med stora risker i många länder världen över. Trots att det är viktigare än någonsin. Givetvis för att världen står inför en mängd utmaningar såväl klimatmässiga som medicinska och teknologiska där forskning och högre utbildning är avgörande. Men också för att motverka att falska fakta blir till sanning.

Vad kan du göra som enskild medborgare för att motverka en destruktiv utveckling?

- Håll dig informerad. Det finns en stor mängd av källor att hämta kvalitetssäkrad information t ex på våra bibliotek. Två exempel är Vetenskap & Framsteg och forskning.se.

- Ställ frågor när du möter beslutfattare såsom politiker. Fråga om de beslutsunderlag de har verkligen är vetenskapligt förankrade.

- Våga reagera när någon i din omgivning sprider falsk information.

- Prata med dina barn om vetenskap. Det behöver inte vara tråkigt eller torrt – det bor en liten forskare i de flesta barn.

I dagarna firades Nobeldagen som sig bör i Blå hallen. På Högskolan Väst försöker vi dra vårt strå till stacken genom att arrangera en vetenskapsvecka med seminarier och möten mellan forskare och allmänhet, till exempel under temat ”Fika med forskare”. Det är ett lättsamt och tillgängligt sätt att berätta om vår forskning och vad den bidrar till. Vi välkomnar alla Trollhättebor att delta i den nyfikna jakten på sanningen.

Maria Derner

Kommunikationschef Högskolan Väst