Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För oss Moderatkvinnor är den fria aborträtten helt avgörande för ett jämställt och demokratiskt samhälle, uttrycker debattörerna.
 Bild: Gorm, Kallestad
För oss Moderatkvinnor är den fria aborträtten helt avgörande för ett jämställt och demokratiskt samhälle, uttrycker debattörerna. Bild: Gorm, Kallestad

Stå upp för rätten till abort

För oss Moderatkvinnor är den fria aborträtten helt avgörande för ett jämställt och demokratiskt samhälle, uttrycker debattörerna.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi har blivit smärtsamt medvetna om hur snabbt saker och ting kan förändras till det sämre. USA:s Högsta domstol fattade nyligen beslut om att riva upp domen ”Roe mot Wade”, vilken sedan 1973 varit en garant för den fria aborträtten i USA. Beslutet innebär i praktiken att enskilda stater kan förbjuda aborter. Detta är ett enormt bakslag för kvinnors och flickors rätt att bestämma över sin egen kropp och en attack mot deras mänskliga rättigheter. De som kommer drabbas allra hårdast är fattiga kvinnor som inte har råd att söka vård i delstater som tillåter abort. Beslutet kan också ge luft under vingarna för de krafter som verkar för att inskränka aborträtten runt om i världen.

För oss Moderatkvinnor är den fria aborträtten helt avgörande för ett jämställt och demokratiskt samhälle. Kvinnan har rätt att bestämma över sin egen kropp och det är varje kvinnas rättighet att själv välja om och när hon vill ha barn.

Vi ställer oss bakom förslaget att grundlagsskydda aborträtten. Rätten för varje kvinna att själv bestämma över sin kropp och sitt liv är en grundläggande mänsklig rättighet.

I våras röstades Moderaternas förslag om hemabort igenom av riksdagen. Det innebär att kvinnor som vill ska kunna göra en medicinsk abort i hemmet. I dag är 9 av 10 aborter medicinska. Rätten till stöd och hjälp från sjukvården är intakt och den som inte vill genomföra abort i hemmet har en ovillkorlig rätt att få hjälp via sjukvården.

I Sverige sker majoriteten av alla aborter tidigt i graviditeten, men det är oacceptabelt att enskilda ska behöva vänta på att få utföra den abort de önskar. Ingen ska behöva köa för att genomföra en abort. Vi vill införa en tidsgaranti för aborter.

Den fria aborträtten har ett mycket starkt stöd i Sverige, men vi kan inte luta oss tillbaka och förutsätta att det alltid kommer se ut som det gör i dag. Det finns krafter även här i Sverige som vill inskränka aborträtten. Därför är det viktigt att vi fortsätter stå upp för den fria aborträtten. Det kommer Moderatkvinnorna att göra.

Anna-Lena Holberg (M)

ordförande Moderatkvinnorna i Västra Götaland

Eva Abrahamsson (M)

ordförande Moderatkvinnorna valkrets norra