Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

Står inte upp för de svagaste

I oktober 2016 skrev vi liberaler ett förslag till Trollhättans kommunfullmäktige om att en friare ledsagning skulle införas för personer med funktionsvariationer.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Att värna om funktionshindrade är en angelägen hjärtefråga för oss liberaler och det var också vi som en gång initierade LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. När motionen lades fram var både Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern angelägna att få vara med, för då var vi samarbetspartners i en allians.

Förslaget innebar att under en försöksperiod pröva en bra och framgångsrik modell som heter Laholmsmodellen. Vi fick gehör i kommunfullmäktige och i november 2017 beslutades att Laholmsmodellen skulle prövas under åtta månader.

Det var en då euforisk känsla som infann sig, för det är ytterst sällan andra förslag än den röda majoritetens egna vinner gehör. Vi var överlyckliga för alla de, som så innerligt är värda att få leva ett liv på samma villkor som vi andra.

Det som hänt efter beslutet är besynnerligt. Vi lovades en försöksperiod på åtta månader, men det blev bara sex månader. Information gick ut till de berörda med ett dåligt formulerat brev. Många ville därför inte vara med i projektet. En dålig utvärdering gjordes. Och som kronan på verket föreslog den röda majoriteten att modellen inte ska genomföras i Trollhättan.

Då skulle man ju lätt och logiskt kunna tro att i alla fall moderater, kristdemokrater och centerpartister skulle bedriva en kraftfull opposition i både omsorgsnämnd och kommunstyrelse. Men den logiken blev inte verklighet. I stället allierade de sig med den röda majoriteten och begärde att Laholmsmodellen inte ska permanentas. Hela projektet ska i stället begravas i en utredning och det sägs att det ska införas en bredare och bättre modell där fler involveras. Det ska alltså kosta mer pengar och göras större. I en tid där kommunen lever med landets största skuldsättning och får anmärkning av revisorerna för att ekonomin är så dåligt skött.

Vi liberaler stod upp för de funktionshindrades rätt att få en friare ledsagning permanentad omgående. Det gjorde även SD. De som nu har haft det på försök borde väl ha fått fortsätta ha detta och sedan kan man ju lätt vidga gruppen med denna rätt, om man vill, menade liberalerna i debatten. Men när de flesta partier sviker denna grupp så får vi bara konstatera att i Trollhättan finns en blek opposition och en röd majoritet som inte står upp för de svagaste grupperna. Det behövs det liberaler till.

Eva Castberger (L)