Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Är det bara Greta Thunberg som ska slåss för vår framtid?, frågar sig skribenten. Bild: Ingemar Vänerlöv

Stadsnära skog – värdefull på många sätt

Om någon månad börjar livet och grönskan spira igen i Mariedalsskogen. Ungefär samtidigt kan ett beslut komma från några partier att skogen ska avverkas, dikas ut och sprängas bort för att bereda plats för villatomter.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men vad händer om man avverkar skog i en tid av förändrat klimat?

Naturvårdsverket ter sig övertygade om att vi kan vänta oss betydande klimatförändringar i både temperatur och nederbörd, som kommer att påverka alla delar av den biologiska mångfalden i Sverige. De menar att mycket av förändringarna handlar om vatten. Vi kommer att se ökad nederbörd över hela landet, ökad risk för översvämningar och vattenbrist samt torka i Södra Sverige.

Vid långvarig torka som sommaren 2018 menar Naturvårdsverket att blandskog är bäst skydd mot skogsbränder och våtmark håller kvar vattnet längre.

SLU genomför projektet i-Tree Sverige där man engagerar tjugotalet aktörer från Ystad till Luleå som under året samlat in data om träden i städerna. Datan kan hjälpa städer, kommuner och kyrkogårdsförvaltningar att få reda på hur många kubikmeter vatten träden kan ta hand om när det regnar och på så sätt avlasta landets VA-system.

Istället för villaområde föreslår jag att kommunen och Mariedalsskolan tillsammans ansöker om att göra Mariedals-skogen till en skolskog. Området har de egenskaper som skulle göra den till en framgångsrik sådan. Naturen är varierad och framförallt, vilket är en stor tillgång, ligger nära en skola.

En avverkning av Mariedals-skogen till förmån för villaområde visar bara att vi fortsätter att blunda och leka business as usual.

När ska Vänersborgs kommun börja arbeta för klimatanpassning enligt FN:s miljömål och börja ta vågade politiska beslut som skulle kunna lindra de konsekvenser som ändå kommer? Är det bara Greta Thunberg som ska slåss för vår framtid?

Lena Wicke