Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Jerrevång/TT
Bild: Stefan Jerrevång/TT

Stenkastning mot blåljuspersonal måste ge hårda straff

När Magdalena Andersson tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna var budskapet att ”alla stenar skulle vändas” för att få stopp på skjutningarna i Sverige.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det som nu skett är att skjutningar istället ökar med ytterligare död som följd, och fara för allmänheten. Totalt har det skjutits 89 gånger i år och under samma period har det sprängts 26 gånger. Tyvärr är det ett rekord både nationellt och på EU-nivå. Och tyvärr har få stenar vänts. Adderar vi på situationen som vi sett i helgen med upplopp och försök att döda poliser genom grovt våld, ja då tror man nästan inte att det är sant. Men det är det. Sverige 2022.

Det svenska samhället är demokratiskt och all offentlig verksamhet genomsyras av demokratiska beslut. Ett beslut är att polisen har monopol på att använda våld för att säkerställa lag och ordning. Att försöka med det politiskt populära lågintensiva arbetet mot dessa kriminella grupper har med all önskvärd tydlighet inte visat sig fungera. Våldet mot allmänhet och poliser i tjänst bara eskalerar. Då återstår att polisen går över till att arbeta repressivt, för att skydda allmänheten och sätta hårt mot hårt mot de som är kriminella. De verktyg som polisen behöver, måste politiken säkerställa. Om polisen behöver bättre utrustning, vattenkanoner, militär hjälp eller andra åtgärder. Ja då måste politiken se till att de får det. Omgående.

Den person som plockar upp en sten för att kasta eller på annat sätt försöker skada en polis, ambulanspersonal eller räddningstjänstpersonal, måste veta att den riskerar hårda straff eller till och med sitt eget liv. Allt annat är orimligt. Hårt måste sättas mot hårt och samhället måste vinna. Alltid. För om samhället inte vinner mot de kriminella, ja då är demokratin i fara. Då är Sverige i fara.

Peter Eriksson (M)