Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Stoppa den fria rörligheten för kriminella

I dag ser vi hur utländska stöldligor missbrukar den fria rörligheten i Europa. De står för hälften av alla bostadsinbrott i Sverige och länsar hem och sommarstugor. De begår också hela 90 procent av stölderna av båtmotorer, bilar och bildelar samt maskiner som används i jordbruk. Detta enligt nya uppgifter från Nationella Operativa Avdelningen hos Polisen (april 2019).

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Bara här i Västra Götaland så handlar det om 5998 bostadsinbrott och 517 stölder av båtmotorer under 2018, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). I våra fyra kommuner Lilla Edet, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg visar siffrorna på 356 bostadsinbrott samt 25 stölder av båtmotorer under samma period.

De utländska stöldligorna måste bekämpas med kraft. Vi vill stoppa den fria rörligheten för kriminella. Det kräver att vi agerar både här hemma och gemensamt i Europa.

På europeisk nivå måste ett antal skarpa åtgärder till för att komma till rätta och stoppa kriminella som rör sig över gränserna. EU:s polisbyrå, Europol, ska förstärkas med fördubblade resurser och utökade befogenheter. Vi Moderater vill inrätta ett särskilt center som fokuserar på att bekämpa stöldligorna.

Dömda EU-medborgare ska utvisas till sina hemländer och deras fria rörlighet ska begränsas. När en EU-medborgare är dömd och ska avtjäna fängelsestraff, då ska det avtjänas i hemlandet. Utbytet av information behöver dessutom öka mellan nationella myndigheter i brottsbekämpande syfte.

För att möta detta på svensk mark så krävs fler poliser i hela Sverige samtidigt som Tullen får ökade anslag och större befogenheter att agera vid misstanke om brott. Utöver det behöver vi skärpa kontrollen över Sveriges gränser genom att gränspolisen förstärks.

Vi vill se skärpt straff för inbrott så att det ger minst ett års fängelse samt slopa dagens absurda mängdrabatt.

För Moderaterna är det prioriterat att göra Sverige och Europa tryggare. Det är vår allra viktigaste fråga i Europavalet. Detta kan vi endast göra om vi samverkar på europeisk nivå samtidigt som vi stärker våra förutsättningar och nationella resurser för polisen.

Peter Eriksson, oppositionsråd Trollhättan (M)

Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot Lilla Edet (M)

Johan Hultberg, riksdagsledamot Fjällbacka (M)

Ann-Sofie Alm, riksdags- ledamot Munkedal (M)