Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Matbanken. Flera backar fulla med mat och stora sopsäckar med bröd. Ägg på högar och stora fulla frysrum. Alltihop, mat som skulle ha slängts, skriver insändarskribenterna. Bild: Andreas Olsson
Matbanken. Flera backar fulla med mat och stora sopsäckar med bröd. Ägg på högar och stora fulla frysrum. Alltihop, mat som skulle ha slängts, skriver insändarskribenterna. Bild: Andreas Olsson

Stoppa matsvinnet!

Matsvinn är ett stort problem i världen. Det slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras och bara i Sverige slänger vi ca 1.3 miljoner ton mat varje år. Enligt Naturvårdsverket slänger Sveriges hushåll cirka 938 000 ton av all mat. Det motsvarar ungefär 97 kilo per person varje år eller ett kilo per familj VARENDA DAG! Samt att 224 000 ton dryck hälls ut i avloppet varje år. Matsvinnet.se förklarar att Etiopien, Nigeria, Japan och Frankrike är de länder som är absolut bäst på att ta hand om matsvinn, medan Sverige ligger mycket sämre till.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är katastrof! Vi måste sluta slänga så här mycket mat. Problemet är  stort eftersom, det släpps ut väldigt mycket växthusgaser när man producerar och fraktar maten. Framför allt koldioxid!Något måste göras! Och det måste göras nu!

Vi bestämde oss för att ta vara på mat som slängs i onödan och ge det till folk som behöver det. Först hade vi en tanke om att ringa till olika affärer och fråga om det fanns mat över som vi kunde få. Vi började med att ringa till olika butiker och fick reda på att det redan finns något liknande. Några butiker skickar redan sin mat till ett ställe i Trollhättan som heter Matbanken.

Matbanken är ett ställe som får in fullt ätbar mat från olika affärer i Trollhättan som annars skulle ha slängts. När maten är på plats så packar de upp varorna som de sedan delar ut till behövande. Varje vecka får de in mellan ett och två ton matsvinn som delas ut till, i nuläget, 35 personer. Vi tyckte att det de gör är väldigt bra: Både för att de tar vara på mat så att det inte slängs och att de hjälper folk som har det svårt.

Så vi gick dit en dag för att ta reda på mer fakta och för att se hur de jobbar. Det är helt absurt att de får in så mycket mat. Flera backar fulla med mat och stora sopsäckar med bröd. Ägg på högar och stora fulla frysrum. Alltihop, mat som skulle ha slängts.

Hjälp till! Släng inte all mat som ser dålig ut eller som gått ut. Det är bara en rekommendation. Det går att äta mer än du tror!

Elever från Fridaskolan årskurs 7