Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Stoppa Trafikverkets stolleprov

Att skada/förstöra rikskända Trollhättans slussar och bergkanal.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Mästarprovet i Trollhättan av genierna Polhem, Nisse Eriksson med flera för att slänga pengar i sjön (kanalen) för att få upp typ atlantångare i Vänern är dårskap. Att skada världens enda ställe med fyra parallella slussleder (1756, 1800, 1844 och 1916). Kanske skada/förstöra Spikön, och kanalmuren på Österlånggatan, och promenaderna runt kanalen är koko.

Inte ens Göteborg föll för Trafikverket utan byggde en ny bro, (i stället för gamla höga Götaälvbron) som bara öppnas ibland. Verklig stor heder åt Paul Åkerlund (S), Sofia Lindholm (C) och Ester O´Hara (MP) som använder sina huvud att tänka med, och inte bara ödmjukt lydigt nicka med åt Trafikverkets tokerier.

Har en kommun planmonopol, så är vi Trollhättebor verkligen inget transportkompani/dörrmatta/åskådare på läktaren, åt Trafikverkets antigeniers planer. Låt oss alla enas om att skydda och bevara våra duktiga förfäders arv. Ett världsunikt kulturminne.

Vem vet hur mycket framtida trafik det blir på kanalen, båtarna kommer ändå inte längre upp än till Karlstad, och hur länge kör industrin runt Vänern tills de är bortrationaliserade eller utkonkurrerade och får klappa igen. Nu "båtas" de upp polskt virke till pappersmassefabrikerna.

Låt oss låta jättebåtarnas framtid begravas i stora djupa utredningar. Om de verkligen behövs och är ekonomiskt vettigt och att absolut inte låta tokar förstöra något och även Trafikverket presenteras en verklig reell plan på kostnader och vad som gör minsta skada. Varför inte bredda lite på befintliga kanal och slussar.

På 60-talet skulle Hjalmar förstöra Kungsträdgården i Stockholm med en tunnelbanestation, men det folkuppror som sa att rädda almarna. Vi måste bereda oss på att kämpa och kämpa för att hindra Trafikverkets hjärnsläpp att skada Sverigeklenoden, gamla Trollhätte kanal, kraftverk och slussområde.

Heja Paul, Sofia och Ester! Kämpa!

Pär Liljelood

urTrollhättebo