Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Stoppa våldet istället för sparandet

En arbetsgrupp via Socialdemokraterna har lanserat en ny “miljonärsskatt” för att föra en fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

I sak handlar det om återinförande av förmögenhetsskatt, kapitalskatt, högre skatt för småföretagare och det mest rigida - tak på investeringssparkonto, ISK. Förslaget rörande ISK är att man ska införa ett maxtak på 150 000 kronor, därefter ska man bli beskattad på sina vinster med 30 procent. Emellertid har dagens ISK-konton utformande att man betalar en årligt schablonskatt (som har höjts två gånger inom loppet av tre år), i mångt och mycket en form av förmögenhetsskatt. Detta för att man ska underlätta sparande i aktier och fonder, samt göra det enklare att deklarera.

Socialdemokraterna skyr emellertid inga medel i sitt angrepp mot aktie- och fondsparare. Skulle “miljonärsskatten” aktualiseras skulle det drabba miljoner småsparare som vill ha mer i plånboken vid pensionen, unga som sparar till en kontantinsats för att köpa sitt första boende och de kvinnor som vill ha ett “fuck-off kapital”. Detta skulle slå ytterligare mot strävsamma och flitiga medborgare som har sparat ihop en slant och skapat sin egen trygghet.

Förslaget börjar i fel ände av snöret. Det är inte småspararen som stoppar undan ett par hundralappar till pensionen som är problemet, dilemmat är att över en miljon vuxna lever på bidrag i Sverige. Inte bara är det en vidsträckt kostnad som tränger undan pengar som behövs i skolan, sjukvården och rättsväsendet. Detta skapar en grogrund för utanförskap, segregation och kriminalitet. Socialdemokraterna silar mygg och sväljer kameler med detta förslag. Predikamenten i våra förorter är mycket mer långtgående, och de ska bemötas därefter. Sverige ligger i topp i Europa när det gäller dödsskjutningar. 160 fall av våld och misshandel anmäls dagligen, och kriminella gäng håller vissa stadsdelar i järngrepp. Skrider inte lagförslag om skärpta straff, kronvittnen, utökade tvångsmedel och införandet av visitationszoner till verket, kommer vi aldrig komma till rätta med våldet.

Istället för att plundra våra småsparare, måste man verka för de genomgripande problemen vi står inför. Fler måste gå från bidrag till arbete och vittgående reformer måste sjösättas för att få rätsida på det gängrelaterade våldet.

Robin Danielsson

ordförande MUF Vänersborg